Oranje stelt teleur tegen Nigeria

07 aug 2008, 15:41
Laatst bijgewerkt: 07 aug 2008, 15:41
Nederland is het olympisch toernooi begonnen met een doelpuntloos gelijkspel tegen Nigeria: 0-0. Maar het waren vooral de Nigerianen die beter voor de dag kwamen. In de slotfase kroop de ploeg van Foppe de Haan enkele malen door het oog van de naald.

Na een wat aftastend begin kwam Nederland naar mate de wedstrijd vorderde beter in haar spel. Roy Makaay was tot tweemaal toe dicht bij een doelpunt, maar werd beide keren terecht wegens buitenspel teruggefloten. Na twintig minuten deed Jonathan De Guzman een poging om Ambrose Vanzekin te verschalken. De doelman van Nigeria was echter bij de les en tikte de verre vrije trap over de lat.

In het laatste kwartier van het eerste bedrijf hadden de Nigerianen het betere van het spel. Peter Odemwingie was enkele malen dreigend, maar het echte gevaar kwam van Victor Obinna. De aanvaller van Chievo kopte van dichtbij naast en zag op slag van rust hoe Kenneth Vermeer zijn precieze inzet uit de rechterhoek haalde.

Met Evander Sno voor Hedwiges Maduro en Gerald Sibon voor Makaay wisselde De Haan al aan het begin van de tweede helft. De start van Oranje mocht er zijn. Een vrije trap van De Guzman was echter een eenvoudige prooi voor Vanzekin, terwijl een inzet van Sibon naast het Nigeriaanse doel ging.

In het laatste half uur van de wedstrijd daalde het tempo. Beide landen leken de hitte en hoge luchtvochtigheid te voelen, maar vooral Oranje kwam niet meer in het hoofdstuk voor. In de slotfase zorgden Isaac Promise en Victor Anichebe nog voor enkele penibele situaties, maar Vermeer slaagde erin zijn doel schoon te houden.

In blessuretijd mocht Sno met rood vroegtijdig de kleedkamers opzoeken, nadat hij een grove charge uitvoerde. Komende zondag staat het tweede groepsduel tegen koploper Verenigde Staten op het programma. Stuart Holden maakte eerder op de dag net na rust het enige doelpunt in de groepswedstrijd tegen Japan.