voetbalzone

Oranje strijdt tegen Mexico én de hitte: 'Drinken, drinken, drinken!'

Bart Kruyt26 jun 2014, 09:30
Laatst bijgewerkt: 26 jun 2014, 09:30
Advertentie

Het Nederlands elftal staat zondag voor een zware opdracht. De ploeg van Louis van Gaal moet zich in de achtste finales niet alleen zien te wapenen tegen Mexico, maar ook tegen de enorme hitte in Fortaleza, waar het bloedheet belooft te worden. Wim Rijsbergen, die als international de WK's van 1974 en 1978 meemaakte, heeft een tip voor Oranje: "Drinken, drinken, drinken!"

voetbalzone

Rijsbergen was in het verleden speler van New York Cosmos en moest dan naar Miami en Oklahoma, waar het ook erg heet kon worden. Bovendien was hij coach in Saoudi-Arabië, Mexico en Chili. Hij weet dat voetballen in de hitte een kwestie van gewenning op en zegt dat teams uit Latijns-Amerika daarom in het voordeel zijn. Mexico komt uit dit werelddeel.

Gaston Taument voetbalde op het WK van 1994 in de brandende zon. "Het lijkt alsof je geen inhoud hebt, geen conditie", blikt hij terug in het Algemeen Dagblad. "Op een gegeven moment transpireer je niet meer en ben je helemaal leeg. Ik weet dat we soms meer bezig waren met de waterzakjes langs de kant van het veld dan met de bal of het spel. Als het spel stillag, renden we naar de zijkant om verkoeling te zoeken bij de emmers met ijs."

Bezig met laden …