voetbalzone

Overmars heeft huilend van het lachen in zijn bed liggen rollen

Erik van Dam02 aug 2016, 21:50
Laatst bijgewerkt: 02 aug 2016, 21:50
Advertentie
/

Een kleine drie weken geleden liet Ajax op de eigen website weten dat Arek Milik ook komend seizoen actief zou zijn in de Amsterdam ArenA en dat er, ondanks de interesse van verschillende buitenlandse clubs, geen medewerking verleend zou worden aan een tussentijdse overgang. Het deed denken aan de zomer van 2007 waar op een persconferentie in De Lutte aangekondigd wordt dat Wesley Sneijder ‘minstens nog een jaar bij Ajax blijft’.

Niets bleek echter zo weerbarstig als de voetballerij en de kleine spelmaker zou diezelfde zomer naar Real Madrid vertrekken. Deze ervaring weerhield Ajax er niet van wederom eenzelfde uitspraak richting de fans te doen, distantieerde zich daarmee van de spreekwoordelijke ezel en trof opnieuw de steen. Gisteravond werd officieel bekend dat de 22-jarige Milik de hoofdstad verlaat voor een avontuur bij Napoli.

/

Iedere keer dat het lijkt dat het internationale voetbal het hoogtepunt van de waanzin bereikt heeft, is er toch weer een club die compleet verrast met een onnavolgbare aankoop of aanstelling. Ook deze zomer is op die regel geen uitzondering en het opportunisme viert weer hoogtij. Een half jaar geleden was het nog totaal ondenkbaar dat de onervaren Vincent Janssen door een Britse grootmacht voor twintig miljoen euro opgepikt zou worden, de Parijse succescoach Laurent Blanc ondanks 31 punten voorsprong in de Ligue 1 ontslagen zou worden en dat Patrick Kluivert, zonder enige werkervaring als technisch directeur, de zeggenschap zou krijgen bij diezelfde Franse club.

Dat Arek Milik nu liefst dertig miljoen euro oplevert, is voor velen een net zo ongrijpbaar feit. Het schijnt dat directeur spelerszaken Marc Overmars pas vanmorgen vroeg uitgeput de slaap heeft weten te vatten, nadat hij de hele nacht huilend van het lachen in zijn bed heeft liggen rollen. Een jaar geleden werd er op de Amsterdamse burelen immers nog druk vergaderd over het vraagstuk of de Pool voor het bedrag van 2,8 miljoen euro definitief overgenomen moest worden van toenmalig werkgever Bayer Leverkusen. In zijn eerste seizoen was hij namelijk vrijwel het gehele seizoen in een strijd verwikkeld met concurrent Kolbeinn Sigthórsson. Na diens vertrek naar Nantes FC was Arek deze jaargang eerste keus, maar kreeg hij nooit helemaal het volle vertrouwen van Frank de Boer.

Die gunde hem in de belangrijke thuisduels met PSV en Feyenoord slechts zestien minuten en haalde hem in het misgelopen kampioensduel bij De Graafschap al vroeg in de tweede helft naar de kant. Bij aanvang van het EK hoopte menig fan dan ook dat Milik zich met een paar doelpunten in de kijker zou spelen en voor een mooi bedrag zou vertrekken. Hij wist in Frankrijk echter weinig potten te breken en zijn transferwaarde leek dan ook niet echt te zijn opgevijzeld. Niets bleek minder waar toen daar plots een belletje uit Napels kwam met de boodschap dat die club meer dan het tienvoudige wilde betalen van het bedrag dat Ajax een jaar eerder voor hem ophoestte.

/

Een onwaarschijnlijk hoog bedrag, mede doordat Overmars ondanks de belofte op aanblijven, vermoedelijk ook wel voor iets minder afstand had willen doen van de linksbenige centrumaanvaller, die volgens vele kenners sowieso niet ideaal bij het Ajax-spelletje paste. Dat Milik jong is, nog drie jaar onder contract stond in Amsterdam en een vaste waarde is bij de internationale ploeg van Polen zijn allemaal factoren die een transferwaarde van een speler verhogen. Toch wordt de basiswaarde van een speler normaliter vooral bepaald door kwaliteit. Topbedragen werden in het verleden met name betaald voor de absolute topspelers van de Eredivisie.

Hoewel Milik als derde eindigde in het topscorersklassement, werd hij afgelopen seizoen niet beschouwd als een van de beste spelers van de competitie. Zelfs binnen de selectie van Ajax ontvingen spelers als Davy Klaassen, Jasper Cillessen en Riechedly Bazoer gedurende het seizoen een stuk meer lofbetuigingen van de analytici.

/

Het grote nadeel aan de transfer is dat Ajax het morgenavond in de voorronde van de Champions League op bezoek bij PAOK Saloniki zal moeten doen zonder volwaardige vervanger in de punt van de aanval. Het eventuele mislopen van de groepfase van het miljoenenbal heeft stevige financiële consequenties, hoewel de aanwezigheid van Milik vanzelfsprekend ook geen garantie op kwalificatie zou zijn geweest.

Onderaan de streep heeft Marc Overmars een prestatie van wereldformaat geleverd door zo’n groot bedrag op te strijken voor de jonge Pools international. In de wandelgangen variëren de namen van mogelijke opvolgers van Bertrand Traoré tot andere buitenlandse opties waarvan de haalbaarheid twijfelachtig is. Het zal dan ook weinigen verbazen als Ajax uiteindelijk toch gewoon bij de meest voor de hand liggende optie zal uitkomen: Sébastien Haller.

Bezig met laden …