voetbalzone

Overnameproces van Vitesse dreigt nóg langer te duren na besluit van de KNVB

Noel Korteweg11 mei 2023, 13:44
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2023, 13:44
Advertentie

De KNVB gaat een forensisch onderzoek instellen naar de overname van Vitesse door de Common Group. De licentiecommissie van de Nederlandse voetbalbond heeft accountantsbureau Grant Thornton ingeschakeld om te achterhalen waar het geld van de Common Group exact vandaan komt en wie de financier is. Daardoor kan het overnameproces, dat al sinds vorig jaar september loopt, nog meer vertraging oplopen.

Coley Parry, de voorzitter van de Common Group, volgde vorig jaar Valery Oyf op bij Vitesse. De Russische eigenaar heeft bij zijn vertrek een schuld van 155 miljoen euro kwijtgescholden. Parry zou ‘als lening’ inmiddels al tien miljoen dollar (omgerekend zo’n 9,1 miljoen euro) in de Arnhemmers hebben geïnvesteerd, zo meldt de Gelderlander. “De licentiecommissie wil weten waar het geld exact vandaan komt en wie de financier is. Naar verluidt komt het geld uit Egypte.”

“Dat de KNVB het accountantsbureau Grant Thornton inschakelt, wordt gezien als een signaal aan Vitesse. De Eredivisionist ligt onder een vergrootglas.” De lening van tien miljoen dollar kan daarnaast ‘een knelpunt’ vormen. “Bij goedkeuring voor de overname wordt dat bedrag omgezet in aandelen. Maar als de licentiecommissie de overgang naar de Common Group niet ziet zitten, ontstaat een schuld. Het is de vraag wat Parry dan doet.”

De financiële onzekerheid die dit seizoen heerst in Arnhem heeft ook gevolgen voor de sportieve prestaties van de club. Vitesse moet de laatste drie competitiewedstrijden alles op alles zetten om boven de zestiende plek, dat recht geeft op play-offs voor promotie/degradatie, te eindigen. De Arnhemmers staan op dit moment drie punten boven nummer zestien Excelsior. De ploeg van Phillip Cocu treft nog SC Cambuur (thuis), FC Groningen (thuis) en Feyenoord (uit).

Bezig met laden …