voetbalzone

Panenka: 'Ronaldo mist vanaf elf meter, wij gaan door'

Matthijs van Laar21 jun 2012, 17:02
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2012, 17:02
Advertentie
/

Antonin Panenka, de meest befaamde penaltynemer aller tijden, verwacht een sensatie in de kwartfinales van het EK. De Tsjech gelooft in tegenstelling tot vele kenners in een stunt van zijn land tegen Portugal en verwacht bovendien dat uitgerekend sterspeler Cristiano Ronaldo de schlemiel zal zijn. “De wedstrijd eindigt in 1-1 en Tsjechië wint na strafschoppen”, verklapt de uitvinder van de penaltystift alvast.

Panenka heeft ook argumenten voor zijn prognose. “Wij Tsjechen zijn koeler dan de Portugezen. Zij zijn te emotioneel en te impulsief”, vertelt hij aan Maisfutebol. “Tijdens een strafschoppenserie wint de ploeg die het best de rust kan bewaren. Dat is een groot voordeel voor ons. Bovendien is Ronaldo beter in het nemen van vrije trappen dan strafschoppen. Hij twijfelt te veel, maar hij staat dan ook onder grote druk.”

“Voor hem is het eindigen van een wedstrijd zonder doelpunt hetzelfde als verliezen. Als hij een strafschop moet nemen, denk ik dat hij wederom zal missen”, vervolgt Panenka, die verwijst naar de gemiste trap vanaf elf meter in de halvefinale van de Champions League tegen Bayern München. Mede dankzij die misser sneuvelde het favoriete Real Madrid voortijdig.

Mocht het daadwerkelijk aankomen op een penaltyreeks, dan zijn de voortekenen voor de Portugezen niet gunstig. Panenka heeft namelijk wel degelijk een punt: geen land blijkt namelijk koelbloediger in strafschoppenseries op het EK. In totaal mochten de Tsjechen (in het verleden ook als Tsjecho-Slowakije) twintig keer aanleggen vanaf elf meter en geen enkele poging ging mis.

Bezig met laden …