Pantelic en Holman scoren maar Australië en Servië liggen eruit

Bart Kruyt23 jun 2010, 22:20
Laatst bijgewerkt: 23 jun 2010, 22:20

Voor Australië en Servië zit het WK er na drie groepswedstrijden op. De ploegen van Pim Verbeek en Radomir Antic wisten niet te profiteren van de nederlaag die Ghana leed tegen Duitsland: het winnende Australië kwam een paar doelpunten tekort bij haar overwinning, terwijl voor Servië de gewenste gelijkmaker uitbleef: 2-1. Namens de Serviërs was invaller Marko Pantelic trefzeker; bij Australië vond Brett Holman voor de tweede keer op dit WK het doel.

/

De aanvaller van AZ was enkele dagen geleden ook al succesvol, in de tweede groepswedstrijd tegen Australië, en verscheen woensdagavond weer op het scoreformulier. Een ruim kwartier voor tijd kreeg Holman de bal in de tweede lijn voor zijn voeten, waarna hij besloot om zijn geluk te beproeven. Het schot kende een verraderlijke stuit, waardoor de marge verdubbeld werd, nadat Tim Cahill de score al had geopend. The Socceroos geloofden na de treffer van Holman weer in een ticket voor de volgende ronde, maar Pantelic deed nog wat terug, waarna Servië weer mocht hopen. Beide teams vlogen er echter uit.

Australië wist dat het enkel met een overwinning nog kans zou maken op de volgende ronde, maar toch was het Servië dat beter begon. De ploeg van Radomir Antic, opnieuw zonder Ajax-aanvaller Pantelic in de basis, zocht na het eerste fluitsignaal de aanval en kreeg via Milos Krasic de eerste mogelijkheden. Mark Schwarzer hield de aanvaller echter van het scoren af: in de vijfde minuut pakte hij al een eerste inzet van Krasic en vervolgens dreef hij de dribbelaar ver naar buiten, waardoor de hoek te lastig werd.

/

De Australiërs konden zich in aanvallend opzicht nauwelijks laten zien. Josh Kennedy kwam niet in het stuk voor en Mark Bresciano, Tim Cahill en Brett Emerton konden geen openingen vinden. Servië zocht verder naar de openingstreffer en kreeg ook via Branislav Ivanovic en Nikola Zigic nog mogelijkheden, maar evenals Krasic wisten zij niet te scoren. Beide ploegen gingen zodoende in evenwicht rusten en ook na rust begon Servië beter. Meer dan een kans van Zigic leverde het echter niet op, waarna Australië prompt op voorsprong kwam.

Cahill was de man die zich liet bejubelen. De spelmaker van Everton ging bij een voorzet samen met ploeggenoot Scott Chipperfield de lucht in, toucheerde de bal en liet Vladimir Stojkovic kansloos. De voormalig Vitesse-doelman had even later ook geen antwoord op een afstandsschot van Holman, waardoor Verbeek en zijn mannen weer geloofden in een goed resultaat en hoopten dat Duitsland zich nog even in zou spannen tegen Ghana. Aan de overkant maakte invaller Pantelic echter de aansluitingstreffer, waardoor Servië weer dichtbij de volgende ronde kwam. In de blessuretijd had de equipe van Antic nog recht op een strafschop, maar die werd niet gegeven, waardoor de gelijkmaker uitbleef en beide ploegen sneuvelden.