Paraguay na strafschoppen voor het eerst bij laatste acht

Peter Nusselder29 jun 2010, 18:43
Laatst bijgewerkt: 29 jun 2010, 18:43

Paraguay heeft zich voor het eerst in de geschiedenis bij de laatste acht op een WK geschaard. De Zuid-Amerikanen versloegen Japan na strafschoppen. In het spannende duel ontliepen de beide formaties elkaar weinig en werd er in negentig minuten niet gescoord. In de verlenging konden de equipes het net vervolgens evenmin vinden, zodat penalty’s uitsluitsel moesten bieden. Yüichi Komano miste en Óscar Cardozo schoot de beslissende binnen. Dinsdagavond weet Paraguay of de tegenstander in de kwartfinale zaterdag Spanje of Portugal wordt.

/

Voor beide landen gold, dat nog nooit eerder de kwartfinale op een WK werd bereikt. Of dat de reden was of niet, de ploegen hadden een kleine twintig minuten nodig om los te komen. Lucas Barrios was toen namens Paraguay als eerste dicht bij de openingstreffer. De spits draaide prachtig weg bij zijn bewaker Komano, maar zijn inzet stuitte vervolgens op de doelman. Twee minuten later was Daisuke Matsui aan de andere kant nog dichterbij, maar zijn schot van afstand spatte op de lat uiteen.

Ook de tweede aanvaller van de Zuid-Amerikanen, Roque Santa Cruz, had de 1-0 op zijn schoen, maar uit een corner schoot hij de bal van een meter of elf met zijn linkervoet naast. Datzelfde deed even later ook Keisuke Honda, maar de voormalig VVV’er deed dat op aangeven van Matsui van buiten de zestien. Keeper Justo Villar was kansloos geweest, maar keek de bal langs de goede kant van de paal. Gescoord werd er evenwel niet voor rust.

/

Ook in de tweede helft was het tevergeefs wachten op een doelpunt, maar saai was het geen moment. Néstor Ortigoza kwam niet tot een schot, terwijl de inzet van Yuto Nagatomo gesmoord werd. Cristian Riveros (na een voorzet van Claudio Morel) en Marcus Tulio Tanaka (uit een corner van Yasuhito Endo) waren met het hoofd gevaarlijk, maar zij wisten evenmin het net te vinden. Shinji Okazaki zag zijn schot, na een steekpass van Honda, vanaf rechts geblokt worden. Gescoord werd er evenwel niet, zodat een verlenging uitkomst moest bieden.

Daarin speelden de moegestreden elftallen voorzichtig, maar desondanks werden de keepers nog aan het werk gezet. Barrios was tweemaal dreigend, terwijl een vrije trap van Honda voorlangs ging en Keji Tamada verzuimde voor eigen succes te gaan. Echt in verlegenheid werden Villar en zijn collega Eiji Kawashima verder niet meer gebracht, zodat penalty’s noodzakelijk waren. Paraguay nam deze het beste. Dinsdagavond maken Spanje en Portugal onderling uit welke ploeg zaterdag de tegenstander wordt van de Zuid-Amerikanen.