Paris Saint-Germain maakt er vier, koploper Toulouse gaat onderuit

Erik van Dam11 sep 2010, 20:56
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2010, 20:56
/

Op de vijfde speeldag van de competitie is Toulouse haar ongeslagen status kwijtgeraakt. De eerste vier duels leverden samen twaalf punten op, maar Saint-Étienne kaapte zaterdag de zege in het Stade Municipal. Paris Saint-Germain deed het aanmerkelijk beter; de hoofdstedelingen klopten promovendus Arles-Avignon met 4-0.

Toulouse – Saint-Étienne 0-1
Toulouse wist voor aanvang van de wedstrijd dat het (nog) niet gepasseerd kon worden in de stand, ongeacht het resultaat. Het blijft dus de leider van de Ligue 1, ook al ging het thuis onderuit na vier wedstrijden zonder puntverlies. Saint-Étienne trof na een halfuur spelen doel en hield de voorsprong tot het einde toe vast. Toulouse verloor Cheick Mbengue al na een kwartier, omdat de verdediger zich blesseerde. Nadat Laurent Batlles voor de 0-1 tekende probeerde Toulouse zich weer terug te vechten, maar dat lukte niet.

Stade Rennes – Sochaux 2-1
Nummer twee op de ranglijst, Stade Rennes, kon profiteren van de nederlaag van Toulouse en deed dat ook, al lukte het pas laat. De na vijf minuten verkregen voorsprong werd nog voor rust ongedaan gemaakt. Kévin Theophile Catherine, jeugdexponent van Rennes, zorgde al heel snel voor de 1-0 met zijn eerste doelpunt ooit. De blijdschap van de jonge middenvelder werd echter teniet gedaan door Sochaux-verdediger Damien Perquis. In de slotminuut zorgde Kader Mangane alsnog voor opluchting en drie punten.

/

Paris Saint-Germain – Arles-Avignon 4-0
Als enige Franse ploeg, het resultaat tussen Lens en Lille van later op de zaterdag even daargelaten, wist Paris Saint Germain een grote score neer te zetten. De Parijzenaars kenden weinig genade voor Arles-Avignon, de hekkensluiter die sinds haar entree in de Ligue 1 nog geen punt pakte. Guillaume Hoarau tekende voor de opening van de wedstrijd; Mamadou Sakho maakte er 2-0 van. In de tweede helft was het woord aan Nenê, die de tussenstand met twee goals verdubbelde.

Olympique Lyon – Valenciennes 1-1
Van Lyon mag na vijf speelronden gezegd worden dat de seizoensstart werkelijk belabberd is. Valenciennes bezorgde de kampioen van het vorige decennium de volgende kater door haar op 1-1 te houden. Voor rust leek er nog niet zoveel aan de hand voor Les Gones; de ploeg speelde prima en Jeremy Pied maakte binnen een halfuur 1-0. Lyon zakte echter weer in, zoals het dat ook deed tegen Lorient, Caen en AS Monaco. Gaetan Bong schreef de gelijkmaker op zijn naam en bepaalde zo de eindstand op 1-1.

Auxerre – Caen 1-1
Auxerre, één van de tegenstanders van Ajax in de Champions League en aankomende week spelend tegen AC Milan, wacht nog altijd op haar eerste overwinning in de Ligue 1. De ploeg van Jean Fernandez leek na drie remises en een nederlaag eindelijk aan het langste eind te trekken dankzij een treffer van Benoit Pedretti, die lange tijd verdedigd kon worden. De marge bleek echter toch te klein te zijn, want in de blessuretijd maakte Youssef El Arabi er 1-1 van. Auxerre blijft daardoor voorlaatste staan in de Ligue 1.

Montpellier – AS Nancy 1-2
AS Nancy, dat een minder doelsaldo had dan Auxerre, wist namelijk te winnen bij Montpellier. Djamel Bakar zette de bezoekers al in de vijfde minuut van de wedstrijd op voorsprong, waarna Bakaye Traore tien minuten voor rust voor de 0-2 zorgde. Nancy zat op rozen, maar kwam kort na de thee met tien man te staan wegens een tweede gele kaart voor Jöel Sami. Marco Estrada maakte er vervolgens 1-2 van, maar de jacht van Montpellier op de gelijkmaker leverde niets op.