Paris Saint-Germain wint bij debuut Emery en Jesé, Monaco morst

Erik van Dam12 aug 2016, 22:24
Laatst bijgewerkt: 12 aug 2016, 22:24

Vrijdagavond is het Ligue 1-seizoen van start gegaan. Landskampioen Paris Saint-Germain had de eer het bal te openen en het team van Unai Emery won op verplaatsing bij SC Bastia met 0-1: Layvin Kurzawa nam de enige goal van de avond voor zijn rekening. AS Monaco startte een half uur later dan de titelhouder met een thuiswedstrijd tegen Guingamp en liep meteen averij op, maar het punt was welkom: het werd na een 0-2 achterstand nog 2-2.

/

SC Bastia - Paris Saint-Germain 0-1
Emery zat voor het eerst op de bank bij les Parisiens en liet Hatem Ben Arfa debuteren in de spits. Achterin ruimde hij een basisplaats in voor Presnel Kimpembe, terwijl aankoop Thomas Meunier op de bank bleef naast Maxwell. De eerste serieuze mogelijkheid was voor de thuisclub en kwam op naam van Enzo Crivelli, die te weinig deed met een prima pass van Allan Saint-Maximin. Paris Saint-Germain deed voor het eerst van zich spreken via Ángel Di María, die gepakt werd door Jean-Louis Leca. Echt verheffend was het allemaal niet op Corisca.

In de tweede helft mocht aankoop Jesé erin komen ten faveure van Ben Arfa, die het ruim een uur mocht laten zien. Snel daarna viel de 0-1 van Kurzawa, die raak volleerde nadat Jesé op doelman Leca stuitte. Emery bracht een minuut daarna Marco Verratti en Blaise Matuidi binnen de lijnen en met hen erbij werd de overwinning over de streep getrokken. Over anderhalve week volgt de eerste wedstrijd in het Parc des Princes, tegen Metz FC.

AS Monaco - Guingamp 2-2
AS Monaco, dat het Paris Saint-Germain dit seizoen zo moeilijk mogelijk wil maken, begon meteen met puntverlies. De Monegasken kwamen tegen En Avant Guingamp, de nummer zestien van het afgelopen seizoen, in de eerste helft al met 0-2 achter. Mustapha Diallo zette de bezoekers na een half uur spelen met een knappe volley op voorsprong en Sloan Privat verdubbelde de marge vijf minuten later zelfs.

/

Monaco moest na de thee in de achtervolging en vond twintig minuten voor tijd de aansluiting. Ludovic Blas moest een overtreding op de ingevallen Bernardo Silva met een strafschop bekopen, waarna Fabinho van elf meter de 1-2 voor zijn rekening nam. Silva liet in de tweede helft zien dat Leonardo Jardim beter met hem had kunnen beginnen, want de Portugees zorgde zelf ook nog voor de gelijkmaker. Hij kreeg de bal tussen drie tegenstander in en slaagde er in Karl-Johan Johnsson te verschalken voor de 2-2.