Parma nestelt zich op derde plaats na overwinning op Fiorentina

Daniel Cabot Kerkdijk21 nov 2009, 22:00
Laatst bijgewerkt: 21 nov 2009, 22:00

Parma mag zich na zaterdagavond voorlopig de trotse nummer drie van Italië noemen. De ploeg van Francesco Guidolin, dit seizoen nieuw op het hoogste niveau, won op bezoek bij Fiorentina en nestelt zich daardoor achter Internazionale en Juventus: 2-3. Fiorentina moet door de nederlaag pas op de plaats maken en riskeert zondag enkele plaatsen terug te vallen op de ranglijst.

/

Parma had in de beginfase het betere van het spel, maar kwam toch op achterstand. Na een voorzet van Juan Vargas kopte Alberto Gilardo het leer na 25 minuten spelen op prachtige wijze achter doelman Antonio Mirante: 1-0. Vooral Valeri Bojinov baalde van de achterstand. De Bulgaar had in de zesde minuut namens het bezoek een dot van een kans, maar schoot hopeloos naast het doel.

De voorsprong van Fiorentina bleef slechts luttele minuten intact. Na voorbereidend werk van Cristian Zaccardo werkte veteraan Nicola Amoruso de gelijkmaker van dichtbij binnen: 1-1. In de 52e minuut haalde Bojinov zijn gram voor zijn misser in het eerste bedrijf. Na een vrije trap van Daniele Galloppa deponeerde hij de bal achter Frey.

/

Ook de voorsprong van Parma bleef niet lang op het scorebord staan. Na een corner van Vargas dook Gilardino weer op en was een rake knik voldoende om Mirante andermaal te passeren: 2-2. Parma was zeker niet van slag, en zette na een goede counter doelpunt nummer drie op het wedstrijdformulier. Een lange pass van Cristian Panucci werd door David Lanzafame verzilverd.

In de slotfase liet Marco Donadel de thuisploeg met tien man achter. De middenvelder zette een tackle op Stefano Morrone met twee benen in, en mocht van de dienstdoende scheidsrechter onmiddellijk inrukken. Ver in blessuretijd had Mirante wel een passend antwoord op een kopbal van Gilardino. Met een knappe redding zorgde de doelman ervoor dat de aanvaller niet zijn derde doelpunt van de avond maakte, en de drie punten naar Parma gingen.