voetbalzone

Patrick Kluivert heeft trainersklus in Turkije definitief te pakken

Mart Oude Nijeweeme30 jun 2023, 23:56
Laatst bijgewerkt: 30 jun 2023, 23:56
Advertentie

Patrick Kluivert is definitief de nieuwe hoofdcoach van Adana Demirspor, zo is vrijdagavond duidelijk geworden. De 46-jarige Amsterdammer heeft voor twee seizoenen getekend bij de nummer vier van het afgelopen seizoen in de Turkse competitie. Afgelopen week werd al duidelijk dat de onderhandelingen in de afrondende fase waren beland. De laatste keer dat Kluivert actief was als trainer was in 2021 als interim-bondscoach bij Curaçao.

Zeljko Petrovic wordt een van de assistenten van Kluivert, die Adana Demirspor verkiest boven aanbiedingen uit de Italiaanse en Spaanse subtop. De voormalig topspits moet met zijn nieuwe en ambitieuze club de komende jaren de concurrentiestrijd aan met de gevestigde topclubs Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas en Istanbulspor. Kluivert wordt zaterdag officieel gepresenteerd, waarna zondag de eerste training volgt tijdens het trainingskamp.

Kluivert kwam op basis van zijn prestaties als voetballer in aanmerking voor een versnelde cursus Coach Betaald Voetbal (CBV). Hij liep stage bij het AZ van Louis van Gaal en rondde de cursus in 2009 af. Vervolgens werkte hij als spitsentrainer en assistent bij Brisbane Roar in Australië. Diezelfde functie bekleedde hij tevens bij NEC, waar hij onder de vleugels van Jack de Gier kwam te werken en zich bemoeide met het beloftenteam.

De eerste keer dat Kluivert op eigen benen kwam te staan was in 2011, toen hij de leiding kreeg over het beloftenteam van FC Twente. De voormalig spits van Ajax wist met de Tukkers kampioen te worden van Nederland in 20212/13 en werd vervolgens samen met Danny Blind aangesteld als assistent-bondscoach van Van Gaal bij het Nederlands elftal. Tijdens Kluiverts dienstverband bij de KNVB plaatste Oranje zich voor het WK in Brazilië, waar een derde plek werd behaald.

In maart 2015 werd Kluivert bondscoach van de nationale ploeg van Curaçao met als doel zich te plaatsen voor het WK in 2018, waar hij niet in slaagde. Later zou hij nog terugkeren als interim-bondscoach, nadat hij in de tussentijd werkzaam was geweest bij Paris Saint-Germain (directeur voetbalzaken), Kameroen (assistent-bondscoach) en Barcelona (hoofd jeugdopleiding). Nu volgt dus een dienstverband bij het Turkse Adana Demirspor.

Bij de nummer vier van het afgelopen seizoen in de hoogste Turkse voetbalcompetitie krijgt Kluivert de voorkeur boven Andrea Pirlo, Slaven Bilic en Guti, met wie eveneens gesprekken zijn gevoerd. Adana Demirspor neemt door de vierde eindnotering deel aan de voorronde van de Conference League. Kluivert volgt in Turkije de Italiaan Vincenzo Montella op.

Bezig met laden …