Makkelie BoszImago

Peter Bosz en PSV horen uitspraak van tuchtcommissie KNVB na interview over Danny Makkelie

Noël Korteweg18 okt 2024, 11:00
Laatst bijgewerkt: 18 okt 2024, 11:17
Advertentie

Peter Bosz krijgt een voorwaardelijke schorsing van één duel met een proeftijd van twee jaar opgelegd van de tuchtcommissie. Dat is vrijdagochtend duidelijk geworden. De aanklager van de KNVB wilde de trainer van PSV één duel onvoorwaardelijk schorsen nadat hij zich in een interview na het thuisduel met Sparta Rotterdam kritisch uitliet over Danny Makkelie. De tuchtcommissie boog zich donderdagavond over de zaak en heeft de aanklacht van de aanklager dus omgezet in een voorwaardelijke schorsing. Bosz zit zodoende zaterdagavond gewoon op de bank bij AZ – PSV. 

Bosz vertelde tijdens de zitting van donderdagavond dat hij vindt dat hij niets verkeerd heeft gezegd. ''Wat mij het meeste pijn doet, is dat er gezegd wordt dat ik het betaald voetbal in diskrediet heb gebracht”, werd de trainer van PSV geciteerd door het Eindhovens Dagblad. “Er is geen schuttingtaal gebruikt en het is nooit de bedoeling geweest Makkelie aan de schandpaal te hangen.''

''Ik zit 45 jaar in het betaald voetbal en heb echt van alles gedaan. Scheidsrechterscommissie, besturen. En dan wordt er gezegd dat ik het betaald voetbal in diskrediet breng. Als dat ging over het gedrag aan de zijlijn, oké. Maar niet in dat interview'', verwees Bosz naar het gesprek met Milan van Dongen van ESPN, waarin hij Makkelie bekritiseerde.

Bosz benadrukte daarna dat hij niet van plan was om Makkelie aan te pakken en met Van Dongen over het penaltymoment van Johan Bakayoko wilde praten. De PSV-trainer was ook 'extreem teleurgesteld' over het vooronderzoek naar zijn uitspraken over Makkelie.

Desbetreffende interview
Bosz reageerde in de slotfase van PSV – Sparta woedend toen Bakayoko aan zijn shirt werd getrokken in de zestien van de Rotterdammers. Makkelie weigerde echter een strafschop te geven en toonde een gele kaart aan de zichtbaar opgewonden trainer van PSV.

''Ik ben altijd wel boos op Makkelie'', zei Bosz toen na afloop zonder omhalen bij ESPN. ''Dus dat ligt meer aan mij misschien.” Verslaggever Van Dongen was verbaasd over de uitspraak van Bosz. ''Altijd boos op Makkelie?''

''Ik vind het helemaal niks'', reageerde de PSV-coach. ''Ik denk dat als je dat beeld terugziet, hoe duidelijk moet het zijn? Of moet hij gaan liggen? Dit was denk ik een hele duidelijke.”

Reactie van Makkelie
Makkelie reageerde een dag na het duel in het NPO Radio 1-programma De Perstribune op de woorden van Bosz. De arbiter zei verbaasd te zijn over het gedrag van de coach. "Dit is juist hét voorbeeld waarom van bovenaf is afgesproken dat alleen de aanvoerders met scheidsrechters mogen praten." 

Bosz werd door Makkelie aangesproken op zijn voorbeeldfunctie. "We willen juist dat het gedrag van spelers en trainers beter wordt. Zij hebben een voorbeeldfunctie, ook richting het amateurvoetbal. Dit soort gedrag en uitlatingen hebben een negatieve invloed op het imago van voetbal en volgens mij moeten we dit niet willen.”

Makkelie vond dat Bosz te ver is gegaan. "Je hoeft het niet eens te zijn met de beslissing van de scheidsrechter, maar je hoeft het niet op de persoon te spelen en er ook geen dingen bij te halen die losstaan van jouw beslissing als scheidsrechter. Dat gaat mij te ver, dan vind ik dat waarden en normen voorbij geschoten worden."

Bezig met laden …