voetbalzone

Polen rouwt na overlijden van Smolarek op 54-jarige leeftijd

Erik van Dam07 mrt 2012, 10:55
Laatst bijgewerkt: 07 mrt 2012, 10:55
Advertentie

Wlodzimierz Wlodi Smolarek is in de nacht van dinsdag op woensdag op 54-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Poolse media. Smolarek staat te boek als een van de beste voetballers die Polen ooit heeft voortgebracht. Als aanvaller kwam hij uit voor verschillende clubs in zijn vaderland, Duitsland en Nederland.

/

Smolarek begon zijn loopbaan midden jaren zeventig bij Widzew Lodz; na een korte periode bij Legia Warschau keerde hij bij die club terug. In 1986 stak hij de grens over richting Eintracht Frankfurt en na twee jaar trad hij in dienst bij Feyenoord. De aanvaller zou uiteindelijk twee seizoenen in De Kuip spelen en later nog eens zes seizoenen voor FC Utrecht. Ook diende hij tussen 1980 en 1992 in totaal zestig keer het Poolse nationale team.

Smolarek kwam uit op twee wereldkampioenschappen; die van 1982 en 1986. Na zijn loopbaan werkte de voormalig aanvaller als jeugdtrainer bij Feyenoord, waar ook zoon Ebi zijn eerste stappen in het betaald voetbal zette. In 2009 huurde de Poolse bond hem in om zich bezig te houden met Poolse talenten die over de grens actief zijn. De twee Nederlandse ex-clubs van Smolarek, Feyenoord en Utrecht, nemen het uitgerekend zondag tegen elkaar op. In De Kuip zal men op gepaste wijze stilstaan bij diens overlijden.

Bezig met laden …