Polen zonder een tegentreffer in groepsfase door naar volgende ronde

Bart Kruyt21 jun 2016, 19:50
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2016, 19:50

Polen gaat met Duitsland mee naar de knock-outfase van het EK. De ploeg van Adam Nawalka verdiende het dinsdagavond niet om te winnen van Oekraïne, maar deed dat wel, dankzij een doelpunt van Jakub Blaszczykowski. Hij is alweer de twaalfde invaller die dit toernooi wist te scoren; Arek Milik was de man van de assist. Polen eindigt met de 0-1 overwinning op Oekraïne als tweede in de groep en neemt het aankomende zaterdag op tegen Zwitserland.

/

Milik speelde tegen Oekraïne als linksbuiten, maar hoewel dit niet zijn favoriete positie is, bewees hij ook op deze plek van waarde te kunnen zijn. De Ajacied kreeg kort na het eerste fluitsignaal de eerste kans van de wedstrijd, maar Milik stuitte op de goed uitgekomen Andriy Pyatov. Niet lang daarna vond Milik met een uitstekende lage pass Robert Lewandowski, die van dichtbij absoluut had moeten scoren, maar de bal verkeerd raakte en de enorme kans om zeep hielp.

Oekraïne kwam in de openingsfase dus met de schrik vrij, maar trok de wedstrijd hierna naar zich toe. Andriy Yarmolenko liet zich al een paar keer gelden, voordat hij na een ruim een kwartier spelen de beste kans van Oekraïne in deze wedstrijd kreeg. De aanvaller werd op rechts vrij gespeeld en kon alleen op doelman Lukasz Fabianski afstomen, maar Yarmolenko kreeg het niet voor elkaar om de doelman te passeren. Evgen Konoplyanka werd in het restant van de eerste helft ook nog een paar keer gevaarlijk, maar de openingstreffer zat er niet in.

/

De laatste twintig minuten van de eerste helft waren erg rommelig geweest, maar Oekraïne liet zich niet ontmoedigen. De ploeg hervatte na de thee de jacht op de openingstreffer en de eerste grote kans van de tweede helft was voor Oleksandr Zinchenko, maar hij kopte over. Aan de andere kant van het veld was het vijf minuten later wel raak: Milik speelde invaller Blaszczykowski aan, die met een fraaie sleepbeweging ruimte maakte voor een doeltreffend schot.

Dit betekende een enorme tegenvaller voor Oekraïne, dat Bartosz Kapustka al snel na de openingstreffer ook nog bijna de 0-2 zag maken. Het schot van Kapustka ging echter net naast, waardoor Oekraïne in de wedstrijd bleef. Zinchenko en Konoplyanka probeerden het met schoten van afstand, maar zonder succes, en tien minuten voor tijd kopte Roman Zozulya net naast. Namens Polen had Milik even hiervoor nog een aardige kopkans gekregen, maar hij wist de bal slechts te schampen, waardoor het bij 0-1 bleef. Polen heeft in de groepsfase geen enkele tegentreffer gekregen, terwijl het in de kwalificatiereeks tien doelpunten om de oren kreeg.