voetbalzone

Politie valt binnen in huis van Al-Khelaïfi: onderzoek naar ‘ernstige marteling’

Jeroen van Poppel06 jul 2023, 07:36
Laatst bijgewerkt: 06 jul 2023, 07:36
Advertentie

De Parijse politie heeft woensdagmiddag een inval gedaan in het appartement van Nasser Al-Khelaïfi, zo meldt L'Équipe. Het gaat om een onderzoek naar aanleiding van beschuldigingen van de Frans-Algerijnse lobbyist Tayeb Benabderrahmane, die beweert zes maanden lang te zijn gevangen gehouden en 'ernstig gemarteld' door de president van Paris Saint-Germain.

Al-Khelaïfi arriveerde woensdag vanuit zijn vaderland Qatar met een privéjet op luchthaven Le Bourget in Parijs. De voorzitter van PSG werd bij het uitstappen tegengehouden door een rechter-commissaris, als onderdeel van hetzelfde onderzoek. De rechter-commissaris overhandigde Al-Khelaifi een document dat de Qatari moest ondertekenen, zodat onderzoekers zijn appartement konden doorzoeken zonder dat hij aanwezig was. Dat document is een vereiste volgens de Franse wet.

Het was een belangrijke dag voor Al-Khelaïfi, die terugkeerde in Frankrijk vanwege de presentatie van PSG's nieuwe hoofdtrainer Luis Enrique. Door de persoonlijke omstandigheden van de Qatari startte de persconferentie drie uur later dan aanvankelijk gepland. De club ontkent in een verklaring dat dat met het onderzoek te maken heeft. "Hij wist dat de rechter er zou zijn en het duurde slechts vijf minuten", aldus een woordvoerder. "Het heeft niets te maken met waarom hij te laat was. Dat kwam doordat zijn vliegtuig te laat was vanwege een familieprobleem."

Benabderrahmane zegt dat hij in 2020 in Qatar werd gemarteld omdat de lobbyist in het bezit was van documenten met belastende informatie over Al-Khelaïfi. Vervolgens zou hij onder huisarrest zijn geplaatst en uiteindelijk pas in november van hetzelfde jaar zijn vrijgelaten. Benabderrahmane ondertekende bij zijn vrijlating een vertrouwelijkheidsovereenkomst waarin hij beloofde geen ‘gevoelige’ documenten over Al-Khelaïfi openbaar te maken.

Uit de informatie van de lobbyist zou kunnen blijken dat de PSG-voorzitter betrokken was bij de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar. Al-Khelaifi is ook baas van het machtige mediabedrijf beIN Media. Hij zou volgens Benabderrahmane zonder medeweten van de FIFA een pact hebben gesloten met de voormalige secretaris-generaal van de FIFA, Jerome Valcke, over de toekenning van televisierechten voor de wereldkampioenschappen van 2026 en 2030 aan het Qatarese mediabedrijf waar hij zelf voorzitter van is.

Al-Khelaïfi liet zich in november al eens uit over de beschuldigingen van Benabderrahmane aan zijn adres. “Je hebt het over beroepscriminelen. Ze zijn vaker van advocaat veranderd dan van verhaal en leugen. Het is de ultieme mediamanipulatie. Ik ben gewoon verbaasd dat zoveel mensen hun leugens en tegenstrijdigheden als geloofwaardig beschouwen - maar dat is de mediawereld van vandaag. Het recht zal zijn beloop hebben - ik heb geen tijd om over kleine beroepscriminelen te praten.”

Bezig met laden …