Portsmouth goochelt zich via Coventry naar volgende ronde FA Cup

Matthijs van Laar12 jan 2010, 22:36
Laatst bijgewerkt: 12 jan 2010, 22:36

Portsmouth heeft dinsdagavond bewezen dat de wonderen de voetbalwereld nog niet uit zijn. Het team van coach Avram Grant was lange tijd op sterven na dood tegen tweedeklasser Coventry City, maar wist zich dankzij een doelpunt in de slotminuut te verzekeren van een verlenging. Alsof dat nog niet genoeg was, herhaalde Pompey dat kunstje in de extra tijd, waardoor zij doorbekeren naar de vierde ronde.

Portsmouth, hekkensluiter van de Premier League, moest na een eerder gelijkspel (1-1) op herhaling tegen Coventry City. Een doelpunt van Leon Best leek Pompey lange tijd fataal te worden. De Coventry-aanvaller haalde na een klein halfuur spelen uit van buiten het strafschopgebied en liet goalie Asmir Begovic kansloos met een schot in de linkerbovenhoek. Portsmouth ging vanaf dat moment hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker.

De ploeg van trainer Avram Grant faalde via onder meer Tommy Smith, Kevin-Prince Boateng en Frederic Piquionne echter keer op keer in de afronding. Een eigen doelpunt, nota bene in de allerlaatste minuut van de wedstrijd, bracht redding. Verdediger Stephen Wright beoordeelde een hoge bal verkeerd en passeerde zijn eigen keeper met een kopbal.

In de verlening completeerde de club uit het zuiden van Engeland vervolgens de remonte. Terwijl iedereen al rekening hield met strafschoppen, kon Aaron Mokoena in de 121ste minuut geheel vrijstaand de 1-2 binnenkoppen. De oud-Ajacied ontketende daarmee een geweldige explosie van vreugde, en zorgde ervoor dat Portsmouth het in de volgende ronde op mag gaan nemen tegen Sunderland.