Portugal boekt degelijke overwinning na zeer frustrerende eerste helft

Daniel Cabot Kerkdijk11 sep 2012, 23:00
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2012, 23:00

Portugal heeft in de eerste twee kwalificatieduels richting het WK van 2014 nog geen punt laten liggen. Na de zwaarbevochten zege van vrijdag op Luxemburg (1-2) had het team van Paulo Bento ook moeite met een andere voetbaldreumes, Azerbeidzjan. In het Estádio AXA in Braga won Portugal met 3-0, al kwamen twee van de drie doelpunten pas in de laatste minuten tot stand.

Portugal was in het eerste bedrijf heer en meester over de wedstrijd, maar had geen geluk aan zijn zijde. Tot driemaal toe stond het aluminium een doelpunt van de Zuid-Europeanen in de weg. In de achttiende minuut werkte Hélder Postiga de bal uit een pass van Cristiano Ronaldo tegen de lat en luttele minuten later volgde Joao Moutinho zijn voorbeeld. In de blessuretijd van de eerste helft schoot Postiga tegen de paal. Zodoende was Azerbeidzjan het gelukkigst toen het rustsignaal klonk.

Na ruim een uur spelen had Bento voldoende gezien. Hij haalde een verdedigende middenvelder, Miguel Veloso, naar de kant en opteerde voor Silvestre Varela. Het bleek een gouden wissel. Na miscommunicatie in de defensie van Azerbeidzjan schoot de invaller één minuut na zijn invalbeurt de 1-0 binnen. In de slotfase liep Portugal verder uit. Na voorbereidend werk van Ronaldo zorgde Postiga voor een dubbele voorsprong en een rake kopbal van Bruno Alves betekende de 3-0.