Portugal droogt Bosnië af; supporter rent veld op en grijpt Cristiano Ronaldo

Jeroen van Poppel17 jun 2023, 22:45
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 22:45

Portugal heeft zaterdag in de EK-kwalificatiereeks afgerekend met Bosnië en Herzegovina. De sterrenformatie met daarin voor de 199ste keer Cristiano Ronaldo kende nauwelijks problemen met de Balkanbewoners, die via een doelpunt van Bernardo Silva en twee van Bruno Fernandes opzij werden gezet: 3-0. Het meest opzienbarende moment volgde toen Ronaldo werd vastgegrepen door een supporter die het veld opgerend was. De fan liet zijn grote bewondering voor de superster van Al-Nassr blijken en tilde Ronaldo zelfs even op. De 38-jarige spits kon er wel om lachen.

Roberto Martínez blijft in zijn beginperiode als bondscoach van Portugal volledig varen op Ronaldo, die een aanvalskoppel vormde met João Félix. Ook Rúben Dias en Bernardo Silva, die met Manchester City de Champions League wonnen, stonden aan de aftrap. Eden Dzeko, die in de finale met Internazionale net tekortkwam, stond bij Bosnië in de basis, net als voormalig Barcelona-middenvelder Miralem Pjanic.

In de openingsfase blunderde de Portugese doelman Diogo Costa bijna op een voorzet van Borna Barisic, die hij in alle vrijheid leek te kunnen vangen maar bijna in eigen doel frommelde. Kort daarna, in minuut 24, werd een kopdoelpunt afgekeurd van Ronaldo, die daarover zichtbaar gefrustreerd was. Terug aan de overzijde had Dzeko na precies een half uur de openingstreffer op de voet. De volley van de aanvoerder van Bosnië ging van een meter of zes echter over het doel.

Vrijwel uit het niets kwam Portugal een minuut voor rust op voorsprong. Bruno Fernandes verstuurde een steekbal op Bernardo Silva, die het met een stift knap afrondde: 1-0. In de tweede helft gebeurde vervolgens weinig spectaculairs meer. Portugal besliste de wedstrijd in de 77ste minuut bij een spaarzame kans via Bruno Fernandes, die binnenkopte uit een voorzet van Rúben Neves: 2-0. In blessuretijd maakte de nummer 10 van Manchester United ook nog zijn tweede van de avond. Fernandes stond op de goede plek om een afvallende bal op de borst te controleren, om die van zestien meter ineens binnen te volleren: 3-0. Portugal gaat met negen punten uit drie duels fier aan kop in Groep J. Bosnië heeft na drie duels pas drie punten en staat vierde.