Portugal druipt af na thriller met wereldgoals, Chili laat langs Kroaten

Matthijs van Laar03 jul 2013, 19:09
Laatst bijgewerkt: 03 jul 2013, 19:09

Ghana is nog altijd in de race om de geweldige prestatie van 2009 te evenaren. De West-Afrikanen, destijds gekroond tot wereldkampioen, rekenden na een knotsgekke slotfase af met favoriet Portugal en scharen zich daarmee bij de beste acht op het WK voor spelers onder twintig jaar. The Black Stars kruisen daarin de degens met Chili, dat dankzij twee late doelpunten een einde maakte aan de titelaspiraties van Kroatië. Frankrijk, Oezbekistan, Spanje en Uruguay verzekerden zich eerder al van een plek in de kwartfinale.

Portugal - Ghana 2-3
Het was op en af, woensdagavond in Kayseri. Portugal, dat indruk maakte in de groepsfase, ving het duel aan als favoriet en maakte dat bijna al na één minuut waar. Alberto Aladje had de bal voor het inschieten, maar mikte uit kansrijke positie over. Ghana was daardoor wakker geschud, kwam beter in de wedstrijd en nam na negentien minuten spelen de leiding dankzij een fabelachtige knal van een meter of 25. Die 0-1 van Kennedy Ashia bleef lange tijd staan, maar een kleine twintig minuten voor tijd draaiden de Portugezen het treffen volledig om. Binnen een tijdsbestek van twee minuten stond het namelijk 2-1 in het voordeel van de Europeanen.

Met een knal onderkant lat tekende Tiago Ferreira voor de gelijkmaker, waarna verdediger Edgar Le zijn land met een knappe kopbal aan de leiding hielp. Het sterkere Portugal leek daarmee af te stevenen op een plek bij de laatste acht, maar Ghana toonde in de laatste twaalf minuten aan over een flinke portie veerkracht te beschikken. Eerst was het Michael Anaba die uit een rebound gelijk maakte, waarna Yiadom Boakye de sensatie completeerde. Uit een vrijwel onmogelijke hoek schoot hij, met nog vijf minuten op de klok, de allesbeslissende 3-2 tegen de touwen. Portugal probeerde het nadien nog wel, maar was niet meer in staat om nogmaals een comeback te bewerkstelligen.

Kroatië - Chili 0-2
Kroatië en Chili leken lange tijd op een verlenging af te stevenen, maar door twee doelpunten in de laatste tien minuten bekerden de Zuid-Amerikanen door naar de volgende ronde. Nicolas Castillo zette Chili in de 81ste minuut op voorsprong, door een lange bal van achteruit van Sebastian Martinez binnen te koppen, en niet veel later betekende een eigen doelpunt van Jozo Simunovic (na een voorzet van Christian Bravo) het slotakkoord. De overwinning van de Chilenen was niet onverdiend te noemen, want zeker in de tweede helft werd Kroatië veelvuldig onder druk gezet. In de kwartfinale wacht voor Chili de ontmoeting met Ghana.