voetbalzone

Portugal evenaart Nederland; dertiende finale met twee teams uit één land

Bart Kruyt06 mei 2011, 07:00
Laatst bijgewerkt: 06 mei 2011, 07:00
Advertentie

De Europa League-finale van 18 mei gaat tussen twee Portugese ploegen: FC Porto en Sporting Braga. In de historie van het Europese voetbal kwam het twaalf keer eerder voor dat er twee teams uit één land tegenover elkaar stonden, maar nog nooit kwam het tot een Portugese eindstrijd. Braga heeft dan ook nog geen ervaring met finales: zij staat voor het eerst bij de laatste twee.

In het verleden gebeurde het vijf keer dat er twee Italiaanse clubs in de finale van een Europees toernooi tegenover elkaar stonden. Vier keer troffen twee Spaanse teams elkaar, twee keer ging het tussen twee Engelsen en ook was er één keer een Duitse finale. Porto en Braga zorgen op 18 mei in Dublin voor de eerste Portugese eindstrijd in een Europees toernooi.

Porto en Braga brengen het totaal Portugese finalisten in Europese competities in totaal op zestien en daarmee evenaart het Zuid-Europese land Nederland. “Ik ben erg trots op mijn team”, zei Porto-trainer André Villas-Boas. “We hebben Villarreal van ons af gehouden en treffen met Braga een ploeg die onder meer Liverpool en Benfica heeft uitgeschakeld. Het wordt een mooie uitdaging.”

Bezig met laden …