voetbalzone

Portugal te sterk voor Koemans Hongarije

10 okt 2009, 23:36
Laatst bijgewerkt: 10 okt 2009, 23:36
Advertentie
De start van de kwalificatiecyclus was nog bedroevend, maar Portugal maakt nu weer volop kans op plaatsing voor het WK in Zuid-Afrika. De Zuid-Europeanen versloegen in eigen huis Hongarije (3-0) en kwamen daardoor op de tweede plek van de ranglijst terecht. Samen met Zweden, dat één punt minder heeft, mag Portugal nu gaan uitmaken wie het play-off-ticket pakt. Cristiano Ronaldo was belangrijk bij de openingstreffer, maar viel ook geblesseerd uit.



De sterspeler van Real Madrid kampte al met een enkelblessure, maar voelde zich fit genoeg om te kunnen spelen. Bondscoach Carlos Queiroz stelde hem daarom op en zag Ronaldo van waarde zijn. De dribbelaar was al een paar keer dreigend voordat hij de openingstreffer van Simão Sabrosa inleidde. Na een knappe actie aan de linkerkant trok hij de bal hard voor en Gabor Babos kon alleen een hand tegen de bal zetten. Simão was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken.

Het bleek één van de laatste acties te zijn van Ronaldo, die toch weer last kreeg van zijn enkel. De vedette moest zich laten vervangen en zag vanaf de zijkant hoe Portugal de bovenliggende partij bleef. Hongarije gaf zich echter niet zomaar gewonnen en kwam vlak voor rust nog bijna langszij. Eerst schoot Balázs Dzsudzsák rakelings naast en vervolgens legde de PSV-er de bal op het hoofd van Zoltan Gera. Die passeerde Eduardo, die helemaal verkeerd uit zijn doel was gekomen, maar knikte op de lat.

Het vertrouwen in een goede afloop bleef bij de equipe van Erwin Koeman, maar na rust kwam Hongarije er niet meer aan te pas tegen het sterkere Portugal. Babos had al een paar keer gered voordat de thuisploeg de marge een kwartier voor tijd dan toch uitbreidde. Na slecht uitverdedigen bracht Bruno Alves de bal op het hoofd van Liedson, die hard binnenknikte. Babos kreeg zijn hand nog tegen het speeltuig, maar wist de bal niet voor de lijn te houden.

Vijf minuten later viel na een volgende verdedigingsfout de beslissing. De bal werd op rechts ingeleverd bij Duda, die Simão in staat bracht om met een fraaie volley voor het slotakkoord te zorgen. Dankzij de overwinning is Portugal de nieuwe runner-up van groep 1, achter het reeds gekwalificeerde Denemarken. Hongarije kan enkel nog in theorie tweede worden, maar lijkt het WK te kunnen vergeten. De Portugezen treffen woensdag Malta, terwijl Zweden Albanië ontvangt.
Bezig met laden …