Pover FC Twente ontsnapt tegen VVV dankzij late strafschop

Matthijs van Laar02 sep 2012, 16:25
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2012, 16:25

FC Twente is zondagmiddag in extremis ontsnapt aan het eerste puntverlies van het seizoen. VVV-Venlo hield 91 minuten lang stand en had zeker recht op een puntendeling. In blessuretijd ging invaller Mirco Born echter tegen de vlakte in de zestien van de tegenpartij, waarna scheidsrechter Ed Janssen niks anders kon doen dan de bal op de stip leggen. Leroy Fer toonde zich vervolgens onverbiddelijk en hielp zijn ploeg aan alsnog aan een zwaarbevochten zege: 1-0

/

McClaren voorspelde voorafgaand aan het duel dat de eerste twintig minuten bepalend zouden zijn en de coach van de Tukkers moet zich dan ook flink geërgerd hebben. FC Twente begon bijzonder zwak aan de wedstrijd en speelde de eerst 35 minuten zelfs helemaal niets klaar. Dat was te wijten aan het veel te lage tempo, maar ook aan het prima weerwerk van de gasten uit Venlo, die zelf zo nu en dan wél gevaar stichtten. Bijvoorbeeld via Bryan Linssen, die na 21 minuten voetbal de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. De aanvaller kroop na een prima voorzet van Yanic Wildschut voor zijn directe tegenstander Roberto Rosales, maar zijn kopbal miste vervolgens de juiste richting en vloog over.

Nadat ook Marcel Meeuwis een poging had ondernomen om Nikolay Mihaylov pijn te doen, leek de thuisploeg eindelijk wakker te schrikken. Het duurde evenwel tot de 37ste minuut alvorens VVV-doelman Niki Mäenpää zich voor het eerst serieus zorgen hoefde te maken. De Fin zag het schot van Wout Brama echter langs zijn doel vliegen. Na een prima voorzet van Dmitry Bulykin kopte Leroy Fer niet veel later rakelings over en in de laatste minuten voor rust miste voormalig VVV’er Willem Janssen eveneens met het hoofd.

/

De iets betere fase voor de pauze bleek geen opmaat voor de tweede helft. FC Twente verviel wederom het patroon van de eerste 35 minuten en liet VVV het spel dicteren. De Limburgers hadden met name in de eerste fase van het tweede bedrijf een fors overwicht, maar verzuimenden om zichzelf te belonen. Met name Oguzhan Türk en Ismo Vorstermans mochten zich dat aanrekenen. Eerstgenoemde dwong Mihaylov tot een uiterste krachtsinspanning, waarna Vorstermans uit de daaropvolgende hoekschop een mogelijkheid van dichtbij liet liggen.

Pas in de laatste twintig minuten wist het totaal niet draaiende Twente weer een tandje bij te schakelen. Invaller Edwin Gyasi, die als een van de weinige Enschedeërs wel spirit toonde, knalde hard naast en Robbert Schilder zag zijn fraaie schot van afstand op de lat eindigen. Wederom Gyasi was vervolgens na een fraaie actie in de buurt van de bevrijdende treffer, waarna Wildschut aan de overkant na een snelle uitbraak op Mihyalov stuitte. Een misser van Mäenpää leek de thuisploeg alsnog in staat stellen om te scoren, maar de inzet van invaller Felipe Gutiérrez kon van de lijn gehaald worden door de goed oplettende Meeuwis. Toen vrijwel iedereen in de Grolsch Veste de moed al lang en breed had opgegeven, viel de bevrijdende treffer alsnog. Fer schoot in de 92e minuut vanaf de penaltystip de eerste en meteen ook laatste treffer van de middag binnen.