Prachtige treffer Rodrygo helpt Real Madrid in het zadel tegen Atlético Madrid

Jonathan van Haaster26 jan 2023, 22:36
Laatst bijgewerkt: 26 jan 2023, 22:36

Real Madrid heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Copa del Rey. In het eigen Estadio Santiago Bernabéu werd stadgenoot Atlético Madrid na verlenging met 3-1 verslagen. Álvaro Morata zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar na de prachtige gelijkmaker van Rodrygo bezegelden Karim Benzema en Vinícius Júnior in de verlenging het lot van Atlético. Memphis Depay was invaller bij los Colchoneros, maar ook hij kon de achterstand niet meer ombuigen.

Real begon met zijn sterkst mogelijke elf aan de wedstrijd, terwijl Memphis het bij Atlético moest doen met een reserverol. De wedstrijd was in de openingsfase in evenwicht. Zo waren Vinícius, Antoine Griezmann en Morata dreigend, zonder dat daarbij echt grote kansen werden gecreëerd. Na een kleine twintig minuten kwam Atlético in het hol van de leeuw op voorsprong. Na een geweldige aanval werd Nahuel Molina aan de rechterkant bereikt, waarna de Argentijn de bal in één tijd voor het doel bracht. Daar stond Morata klaar om binnen te schieten: 0-1. Real Madrid antwoordde met een schot van Federico Valverde, die zag dat zijn schot gekeerd werd door Oblak. Luttele minuten later kreeg Éder Militão eveneens de mogelijkheid om gelijk te maken, maar de Braziliaan zag zijn schot net over gaan.

Na rust moest Real Madrid aan de bak en via Karim Benzema werd het bijna 1-1. De Fransman probeerde het met een schot vanaf de rand van de zestien, maar de goaltjesdief vond Oblak op zijn pad. Atlético stond goed georganiseerd en Real Madrid had moeite om door de defensie van los Colchoneros heen te breken. Aan de andere kant liet Thibaut Courtois zich zien met een fenomenale redding op een vrije trap van Griezmann, die het leer richting de kruising schoot. Vlak na de invalbeurt van Memphis kwam Real Madrid op gelijke hoogte. Invaller Rodrygo had een schitterende solo in huis, waarmee hij zich langs de defensie van Atlético slalomde. De vleugelspeler schoot vervolgens met buitenkant rechts raak in de korte hoek: 1-1. In de slotfase probeerde Memphis het met een schot, dat over ging.

In de verlenging liet Vinícius zijn klasse zien met een fraaie truc. De Braziliaan speelde Stefan Savic door de benen en stuitte vervolgens uit een lastige hoek op Oblak. Real Madrid bleef aanzetten en nadat Savic zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Camavinga, rook de Koninklijke bloed. Antonio Rüdiger kopte de eerstvolgende kans nog naast, maar even later was het wel raak. Een voorzet vanaf de rechterkant van Marco Asensio werd slecht geraakt door Vinícius, die tot zijn opluchting zag dat Benzema alsnog de korte hoek wist te vinden: 2-1. In de tweede helft probeerde Atlético de schade te herstellen, maar verder dan een paar speldenprikjes kwam het niet. In de blessuretijd maakte Vinícius er nog 3-1 van. De aanvaller slalomde à la Rodrygo door de defensie en vond de verre hoek met een bekeken schot.

Valencia - Athletic Club 1-3
In de andere kwarfinale slaagde Valencia, dat aantrad zonder de licht geblesseerde Justin Kluivert, er niet in de halve finale van het nationale bekertoernooi te halen. In het eigen Mestalla ging de ploeg van trainer Gennaro Gattuso met 1-3 onderuit tegen Athletic Club. De laatste tien minuten van de eerste helft bleken bijzonder productief. De 0-1 viel na 35 minuten spelen, nadat Iñaki Williams de bal panklaar legde voor Iker Muniaín. De aanvallende middenvelder schoot vervolgens overtuigend raak in de korte hoek.

Na een eigen doelpunt van Óscar de Marcos, die een voorzet van Mouctar Diakhaby over zijn eigen doellijn gleed, kwamen de bezoekers wederom op voorsprong. Ook bij de tweede treffer was Iñaki Williams de man van de assist. De Ghanees international legde koeltjes af op zijn jongere broer Nico Williams, die het leer in het dak van het doel werkte: 1-2. Een kwartier voor tijd werd het duel beslist. Cenk Özkacar raakte in de zestien de enkel van Nico Williams, waarna scheidsrechter Carlos del Cerro Grande naar de stip wees. Mikel Vesga ging achter bal staan en faalde oog in oog met doelman Giorgi Mamardashvili niet: 1-3.