Prestigestrijd met Juventus lonkt na dubieuze strafschop AS Roma

Thijs Post20 jan 2015, 22:27
Laatst bijgewerkt: 20 jan 2015, 22:27

De Coppa Italia lijkt dit seizoen uit te draaien op de prestigestrijd tussen Juventus en AS Roma. Beide clubs hebben de beker negen keer gewonnen en beide clubs, oppermachtig in de Serie A, jagen dus op de tiende eindoverwinning. Door de loting kunnen de verenigingen elkaar in de halve finale al tegenkomen; woensdag plaatste AS Roma zich in navolging van Juventus alvast voor de kwartfinale. Makkelijk ging dat echter niet.

AS Roma nam het in eigen huis op tegen Empoli, dat in de Serie A aan degradatie hoopt te ontsnappen. Een monsterscore leek in de maak, want al na vijf minuten spelen kwamen de hoofdstedelingen op voorsprong. Juan Iturbe kreeg de bal bij een voorzet van Maicon met enig geluk voor zijn voeten, frommelde de bal langs een verdediger en schoot het ding tegendraads langs keeper Davide Bassi binnen. Voor Iturbe was het zijn eerste goal sinds oktober, maar door kritiek op zijn recente prestaties weigerde hij te juichen.

Empoli weigerde zich echter op te laten rollen door AS Roma en hield de rijen nadien gesloten. Tien minuten voor tijd kwam het bescheiden Empoli zelfs op gelijke hoogte. Simone Verdi ontsnapte aan de aandacht, omspeelde AS Roma-keeper Lukasz Skorupski en schoof de bal binnen. Het kwam aan op verlengen en in het extra halfuur draaide AS Roma de duimschroeven aan. Een poging van Radja Nainggolan werd over getikt, een kopbal van Iturbe werd van de lijn gehaald en Adem Ljajic miste oog in oog met Bassi.

Acht minuten voor het verstrijken van de verlenging kreeg AS Roma een strafschop. Piotr Zielinski ging er weliswaar wat wild in, maar hij raakte wel degelijk de bal en een strafschop was het absoluut niet. Daniele De Rossi pakte het cadeautje evenwel gretig uit en zette met een rustige inzet de allesbeslissende 2-1 op het bord. In de kwartfinale is Fiorentina of Atalanta de tegenstander van AS Roma. Als dat duel gewonnen wordt door de Romeinen, is Juventus mogelijk de tegenstander in de halve finale.