voetbalzone

Proflicentie Vitesse wordt komende maandag ingetrokken

Jonathan van Haaster20 jun 2024, 18:08
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 23:12
Advertentie

Het definitieve faillissement van Vitesse is een enorme stap dichterbij gekomen. Voetbal International weet te melden dat de licentiecommissie van de KNVB maandag bijeenkomt. Het zal daarbij gaan om een besluit tot intrekking van de proflicentie. De club kan in dat geval nog wel in beroep gaan, al moet dan wel aan een flink aantal voorwaarden worden voldaan.

Vitesse had tot afgelopen maandag om een sluitende begroting in te leveren bij de KNVB, maar slaagde daar niet in. Daarnaast hebben de Arnhemmers nog altijd geen bankrekening en accountant.

Dinsdag werd bekend dat een Nederlandse partij al dreigde af te haken om de club over te nemen. Daarvoor zag ook een Amerikaanse partij af van overname van de club. Vitesse dacht uiteindelijk uiteindelijk een combinatie van twee partijen te hebben gestrikt voor een overname, maar die ketste af omdat zij er niet uitkwamen met de grootste schuldeiser, Coley Parry.

Parry heeft ruim veertien miljoen euro tegoed van Vitesse. De nieuwe investeerders waren bereid om het begrotingstekort voor volgend seizoen te financieren een een deel van de schuld te betalen. Daar hing wel de voorwaarde aan vast dat Parry zelf ook concessies zou doen.

Parry reageerde woensdag nog op het besluit van Vitesse om een onvolledige begroting in te dienen. De Amerikaan noemde het 'onverantwoord en gevaarlijk'.

De zakenman gaf aan dat hij bereid was om de terugbetaling van zijn leningen uit te stellen tot juli 2025 en hoopte dat andere crediteuren hetzelfde zouden doen. Parry riep Vitesse-directeuren Edwin Reijntjes en Paul van der Kraan op om het begrotingstekort terug te dringen 'en onmiddellijk opnieuw voor te leggen aan de licentiecommissie'.

Vitesse was in de veronderstelling dat Parry akkoord zou gaan, omdat hij bij een faillissement niets terug zou zien van de investering die hij heeft gedaan in de club. "Het is beter een realistische, levende club te zijn dan een ambitieuze, dode club", zei hij onder meer.

Vitesse leverde een begroting in bij de KNVB, die dus niet sluitend was. Die begroting biedt onvoldoende garanties om het seizoen uit te kunnen spelen en voldoet dan ook niet aan de eisen, waardoor de KNVB maandag overgaat tot intrekking van de proflicentie.

Vitesse kan nog wel in beroep gaan. Voorwaarde om dat beroep te laten slagen is dan wel dat het reddingsplan dekkend is. De club moet dan aan kunnen tonen dat het komende seizoen uitgespeeld kan worden. Daarnaast moet Vitesse over een bankrekening en een accountant beschikken.

Bezig met laden …