Pröpper schiet PSV naar eerste prijs van seizoen

Bart Kruyt31 jul 2016, 19:54
Laatst bijgewerkt: 31 jul 2016, 19:54

Feyenoord wil dit jaar serieus gaan meedoen om de landstitel, maar het eerste gevecht met landskampioen PSV is zondagavond verloren. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst was in de eerste helft van de strijd om de Johan Cruijff Schaal niet goed genoeg en slaagde er in een veel betere tweede helft niet in om de 0-1 achterstand ongedaan te maken. Luuk de Jong miste nog een strafschop voor PSV, dat de Nederlandse Supercup nu voor de elfde keer heeft gewonnen.

/

Phillip Cocu zal vooral blij zijn met wat hij voor rust had gezien. De wedstrijd was toen weliswaar niet erg aantrekkelijk, maar PSV was wel duidelijk sterker en kwam al in de vijfde minuut bijna op voorsprong, na een domme overtreding van Karim El Ahmadi op Jorrit Hendrix. Andrés Guardado mocht aanleggen voor een vrije trap en zijn schot was buiten het bereik van Pär Hansson, maar raakte de lat, waarna De Jong de rebound over kopte. PSV had dus pech, maar bleef hierna de bovenliggende partij. Een slordig Feyenoord creëerde in de gehele eerste helft geen enkele kans.

PSV was in het eerste halfuur niet veel gevaarlijker, waardoor de wedstrijd niet echt op gang kwam. Serdar Gözübüyük was nodig om voor wat opwinding te zorgen: uit het niets gaf de scheidsrechter een kwartier voor rust een strafschop aan PSV, na een licht duwtje van El Ahmadi in de rug van Hendrix. De penalty was erg gemakkelijk gegeven, maar werd via de lat over geschoten door De Jong, die toch opnieuw bewees geen specialist te zijn. Kort hierna volgde er een opstootje tussen Jetro Willems en Jens Toornstra en sloeg de vlam even in de pan.

/

De wedstrijd kwam wat meer tot leven en PSV was duidelijk op zoek naar de openingstreffer. Gastón Pereiro hielp nog een goede mogelijkheid om zeep, maar Davy Pröpper zorgde alsnog voor de 0-1, toen Feyenoord de bal niet weg kreeg bij het uitverdedigen. De voorsprong was verdiend en in de tweede helft moest Feyenoord dan ook uit een ander vaatje tappen. Direct na de thee kregen de Rotterdammers via Tonny Vilhena, Nicolai Jörgensen, Dirk Kuyt en Toornstra in een aanval een reeks enorme kansen op de gelijkmaker, maar de bal viel er wonderbaarlijk genoeg niet in.

Feyenoord haalde vertrouwen uit deze kansen en speelde in de tweede helft een stuk aanvallender en beter dan voor rust. De wedstrijd was in de tweede vijfenveertig minuten dan ook leuker om naar te kijken en Jürgen Locadia schoot namens PSV net naast, voordat een kopbal van Eric Botteghin aan de overkant van de doellijn werd gehaald door Guardado. Jörgensen schoot uit een moeilijke hoek over en een inzet van invaller Bilal Basacikoglu kon eenvoudig gekeerd worden door Jeroen Zoet, die in het restant eigenlijk niet meer getest werd. Feyenoord zette nog wel druk en probeerde van alles, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker te forceren. PSV ging er zodoende met de Johan Cruijff Schaal vandoor.