PSG laat officieus kampioenschap liggen na zeperd in eigen huis

Bart Kruyt05 mei 2013, 23:03
Laatst bijgewerkt: 05 mei 2013, 23:03

De feestcommissie van Paris Saint-Germain had zijn werk al gedaan: le PSG zou bij een zege op Valenciennes maandag op het plein voor de Eiffeltoren gehuldigd worden, maar de officieuze kampioenswedstrijd liep zondagavond compleet in de soep. De bezoekers verlieten het Parc des Princes met een 1-1 gelijkspel en kort voor rust werd Thiago Silva met een rode kaart van het veld gestuurd. De hoofdstedelingen kunnen de eerste landstitel sinds 1993/94 nu zaterdag pakken; dan moet er wel gewonnen worden van Olympique Lyon.

/

Silva werd kort voor rust weggestuurd en werd daarmee de vierde PSG=speler in twee duels die rood kreeg, want vorige week kregen Salvatore Sirigu, Marco Verratti én David Beckham tegen Évian Thonon-Gaillard (0-1 winst) dezelfde kleur kaart voorgeschoteld. Samen met de eveneens geschorste Thiago Motta moesten zij het duel met Valenciennes dus laten schieten en vanaf de tribune zat dat kwartet de thuisploeg zeer matig starten. Na een minuut en elf seconden was het al bijna raak voor de gasten uit Nord-Pas-de-Calais, daar Lindsay Rose een vrije trap bijna tot in de verre hoek verlengde. PSG begon dromerig, maar had na tien minuten zelf de voorsprong kunnen pakken. Zlatan Ibrahimovic liftte de bal over keeper Nicolas Penneteau heen, maar bereikte met zijn acrobatische hakbal Ezequiel Lavezzi net niet.

Na achttien minuten was het raak voor les Athéniens, die bijna zeker zijn van handhaving. Vincent Aboubakar knalde op de vuisten van Nicolas Douchez en uit de rebound kon Gäel Danic de 0-1 binnentikken. Daarmee incasseerden de Parijzenaars na 485 minuten weer een tegentreffer in de Ligue 1 en die klap kwam men lang niet te boven. De thuisploeg (met Gregory van der Wiel in de basis) kreeg nog voor rust wel enkele goede kansen, maar na een prachtpass van Ibrahimovic stuitte Lavezzi op de keeper, Ibrahimovic knalde een vrije trap naast en Silva mikte uit een hoekschop net naast.

Dat was direct de laatste actie van de Braziliaan, want hij werd vlak voor rust van het veld gestuurd, nadat hij de arbiter aan diens shirtje had getrokken. Alex kwam erin ten koste van Jérémy Ménez en met tien man ging PSG in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Het tempo lag veel hoger en het duel golfde op en neer, omdat Valenciennes niet van plan was om zich in te graven. Het publiek begon steeds meer te morren, want de bezoekers doken nog enkele keren gevaarlijk op voor het duel van PSG, maar zes minuten voor tijd bracht Alex redding voor PSG; hij kopte een hoekschop binnen voor de 1-1. Verder kwam men niet meer en dus blijft het plein voor de Eiffeltoren maandag leeg.