PSG wint Franse Klassieker en ligt op koers voor nieuwe landstitel

Bart Kruyt05 apr 2015, 23:00
Laatst bijgewerkt: 05 apr 2015, 23:00

Paris Saint-Germain heeft een belangrijke stap richting het prolongeren van de landstitel gezet. De ploeg van Laurent Blanc won zondagavond 'le Classique' tegen Olympique Marseille, dat door twee snelle doelpunten in de tweede helft met 2-3 werd verslagen. PSG staat nu weer bovenaan in de Ligue 1: het heeft een punt meer dan Olympique Lyon en nu vijf punten meer dan Marseille.

Gregory van der Wiel begon op de bank bij PSG, maar zou al in de eerste helft in de ploeg komen, omdat David Luiz geblesseerd raakte aan zijn hamstring. Het is hierdoor nog maar de vraag of de Braziliaanse verdediger kan meedoen in de Champions League-wedstrijden tegen Barcelona. Luiz viel uit bij een 1-0 achterstand, al was PSG nog wel beter begonnen aan de topper in het zeer sfeervolle en uitverkochte Stade Vélodrome. De eerste grote kans van de wedstrijd was na een geweldige pass van Marco Verratti voor Javier Pastore, maar hij schoof de bal naast. Edinson Cavani mikte niet veel later recht op het lijf van Marseille-doelman Steve Mandanda.

PSG kreeg dus de eerste kansen, maar Marseille kwam na een halfuur spelen op voorsprong. De voorzet van Dimitri Payet was perfect en André-Pierre Gignac bleek in het kopduel veel sterker dan Marquinhos, die zag dat zijn tegenstander de 1-0 binnen kopte. Een paar minuten hierna incasseerde PSG de volgende klap, toen Luiz geblesseerd uitviel. Van der Wiel kwam voor hem in het veld en de Nederlander deed nog maar kort mee, toen Blaise Matuidi op prachtige wijze de gelijkmaker binnen schoot. Op de rand van het strafschopgebied creëerde hij zelf de ruimte en vervolgens liet hij Mandanda kansloos met een fraaie krul in de verre hoek.

Het leek erop dat Marseille en PSG in evenwicht zouden gaan rusten, maar twee minuten voor het verstrijken van de eerste helft herstelde de thuisploeg zijn voorsprong. Gignac strafte balverlies op het PSG-middenveld genadeloos af en maakte oog in oog met Salvatore Sirigu zijn twintigste van dit seizoen. De aanvaller maakte even hierna ook nog bijna zijn hattrick compleet, maar ditmaal kon Sirigu wél ingrijpen. PSG bleef dus in de race en schoot uit de kleedkamer voor de tweede helft. Dat resulteerde al snel in de gelijkmaker: Zlatan Ibrahimovic gleed uit bij een vrije trap, maar mede daardoor kwam de bal toevallig voor de voeten van Marquinhos, die de 2-2 binnen ramde.

Niet lang hierna kwam PSG ook op voorsprong, door een eigen doelpunt van Jérémy Morel. De verdediger voorkwam dat een lage voorzet van Pastore bij Ibrahimovic kwam, maar passeerde door zijn ingreep dus wel onbedoeld Mandanda. Nu moest Marseille in de achtervolging en Gignac dacht een penalty te verdienen, toen hij op de uitgestoken hand van Marquinhos schoot. De bal ging echter niet op de stip en hierna kreeg PSG grote kansen om het karwei af te maken. Ibrahimovic, Matuidi en Pastore scoorden echter niet, waardoor het spannend bleef tot het einde. De gelijkmaker zat er echter niet in voor Marseille, dat PSG dus zag uitlopen en de titelaspiraties even in de ijskast moet zetten.