PSV beloont zichzelf tegen Estoril met slechts één goal

Gijs Freriks18 sep 2014, 20:47
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2014, 20:47

PSV is het hoofdtoernooi van de Europa League positief gestart. Het team van Phillip Cocu stapelde donderdagavond vooral in de eerste helft kans op kans tegen Estoril, maar beloonde zichzelf slechts één keer: 1-0. Het betekende voor de Eindhovenaren de eerste overwinning op een Portugese tegenstander sinds FC Porto, dat in 1988 werd geklopt.

Cocu kon niet beschikken over de geblesseerde sterspeler Memphis Depay en ook Andrés Guardado en Oscar Hiljemark waren er niet bij. De trainer stuurde uiteindelijk een volledig Nederlands elftal de wei in; de vorige keer dat de Eindhovenaren met elf Nederlanders aan een Europees duel begonnen, was 34 jaar geleden bij een 1-1 gelijkspel tegen Hamburger SV. PSV was oppermachtig en mocht het zichzelf aanrekenen dat het bij rust slechts 1-0 stond, want Estoril presenteerde zich als een erg zwakke ploeg.

Binnen tien minuten kreeg PSV al vier kansen: doelman Pawel Kieszek hield Luuk de Jong van scoren af, Georginio Wijnaldum mikte over, Luciano Narsingh schoot naast en Joshua Brenet had het vizier na een mooie demarrage eveneens niet op scherp staan. Na 25 minuten kwam PSV dan eindelijk verdiend op voorsprong. Adam Maher werd in het strafschopgebied gehaakt door Mano en de daaropvolgende strafschop werd onberispelijk binnengeschoten door De Jong: 1-0.

De Kanaries uit Portugal beperkten zich tot verdedigen en lieten in aanvallend opzicht helemaal niets zien. Het was wachten op de tweede PSV-goal, maar die liet op zich wachten en viel uiteindelijk ook niet meer. Jeffrey Bruma kopte bij een hoekschop keihard tegen de paal en Wijnaldum tikte vervolgens de rebound binnen, maar deed dat volgens de arbitrage vanuit buitenspelpositie. PSV, dat in zijn laatste zeven ontmoetingen met een Portugese tegenstander nooit wist te winnen, hoopte het karwei in de tweede helft snel af te maken.

Narsingh en De Jong hadden echter geen geluk bij de afronding en na een uur was Estoril zowaar dicht bij de gelijkmaker: een kopbal van Bruno Lopes ging via de schouder van Karim Rekik evenwel rakelings naast. PSV was weliswaar ook na rust heer en meester, maar leek wat minder gretig en de fans in het Philips Stadion waren er dan ook niet gerust op. In het restant van het duel in Groep E gebeurde er echter bar weinig meer; alleen aanvoerder Wijnaldum deed nog twee pogingen.