PSV blijft maar winnen in Eredivisie en wacht op Ajax

Bart Kruyt05 mrt 2016, 20:34
Laatst bijgewerkt: 05 mrt 2016, 20:34

PSV blijft op titelkoers. Ondanks een gezapige eerste helft kende PSV in Euroborg weinig problemen met FC Groningen, dat met 0-3 werd verslagen. Deze score had nog een stuk hoger uit kunnen vallen, gezien de vele kansen voor de ploeg van Phillip Cocu in het eerste halfuur na rust. Na de tiende competitieoverwinning op rij kunnen de Brabanders nu rustig achterover hangen en afwachten of titelconcurrent Ajax het verschil zondag terug kan brengen tot een punt.

/

Op de overwinning van PSV viel niets aan te merken en de ploeg kwam weer eens vroeg op voorsprong. Er waren net zes minuten verstreken, toen Jetro Willems via het been van Hans Hateboer de bal achter de kansloze Sergio Padt schoot. Door de vroege voorsprong had PSV weinig drang om het spel te maken, terwijl FC Groningen niet bij machte was om iets te forceren. Alleen na een duel tussen Jeroen Zoet en Hedwiges Maduro werd er fanatiek geappelleerd voor een strafschop, maar Pol van Boekel weigerde deze te geven.

De opgewekte adrenaline zorgde voor een iets sterkere fase van de Groningers. Toch zat er niet meer in dan een afzwaaier van Juninho Bacuna en een scherpe voorzet van Lorenzo Burnet, waar niemand bij kon. Het doelgevaar van PSV kwam in de eerste helft alleen van Willems. De back kreeg een minuut of vijf voor rust alle tijd om uit te halen met zijn verkeerde rechterbeen, maar nu krulde zijn poging over het vijandelijke doel. Na deze saaie eerste helft, leek Groningen met wat aanvallendere intenties de kleedkamer uit te komen voor het tweede bedrijf. Vooral Oussama Idrissi was bedrijvig, al kwam ook hij niet verder dan een schotje naast.

/

Hateboer schoot op aangeven van Idrissi op Zoet en nog geen minuut later lag de bal er aan de overzijde in. Marco van Ginkel opende fraai op Jürgen Locadia en de aanvaller vond met zijn voorzet Davy Pröpper, die de bal met een fraaie voetbeweging in een keer richting de verre hoek stuurde. Van Ginkel tekende een minuut later bijna voor de 0-3, maar Padt duwde de inzet van de middenvelder net tegen de paal en was vervolgens sneller bij de rebound dan Pröpper. PSV leek vastbesloten om door te drukken en weer was het Van Ginkel die de kans kreeg, maar ditmaal kopte hij uit een hoekschop over. Even later redde Padt goed na een gevaarlijke kopbal van Luuk de Jong.

De Groningse doelman was er verantwoordelijk voor dat het lang 0-2 bleef. Eerst had hij een heerlijke save in huis op een uithaal van Jeffrey Bruma en uit de hoekschop daarop voorkwam hij ook een treffer van Locadia. Daarna bleven de kansen uit en verzuimden de Eindhovenaren om eens aan het doelsaldo te gaan werken. Toch viel in de slotfase alsnog de 0-3: Locadia kreeg de bal via een hakje van Maxime Lestienne in zijn bezit en haalde van ruim twintig meter afstand heerlijk uit. Alexander Sörloth had nog de kans op de eretreffer, maar de spits kopte net naast.