PSV evenaart grootste uitzege ooit; Érick Gutiérrez kent droomstart

Dominic Mostert15 sep 2018, 20:24
Laatst bijgewerkt: 15 sep 2018, 20:24

PSV blijft voorlopig ongenaakbaar in de Eredivisie. De regerend kampioen had zaterdagavond geen kind aan ADO Den Haag, dat zich als een mak schaap naar de slachtbank liet leiden: 0-7. PSV evenaarde daarmee de grootste uitzege ooit in de Eredivisie uit de clubgeschiedenis; tweemaal eerder won de ploeg met 0-7. Twintig minuten voor tijd maakte Érick Gutiérrez als invaller zijn debuut voor PSV en de aankoop van minstens zes miljoen euro kende een onvergetelijke avond: binnen een paar minuten gaf hij een assist op Hirving Lozano en scoorde hij zelf op fraaie wijze.

De eerste helft was rommelig te noemen. Nadat PSV vroeg op voorsprong kwam, leken de Eindhovenaren de krachten te willen sparen. Daar kwam PSV mee weg, want ADO zat absoluut niet in de wedstrijd. Weinig van wat de thuisploeg in gedachten had, lukte ook daadwerkelijk. Zodra PSV toch het gaspedaal in trapte, waren de bezoekers meteen dreigend. Het eerste doelpunt van de wedstrijd kwam echter voort uit defensief geklungel van ADO.

In de achttiende minuut wilde Lex Immers de bal terugspelen naar Tom Beugelsdijk, maar de pass was onzuiver en Lozano kwam tussenbeide. De Mexicaan wipte het leer meteen langs de uitgekomen Indy Groothuizen. In zijn laatste vijf duels in de Eredivisie was Lozano betrokken bij vier doelpunten. PSV deed vervolgens weinig met het overwicht op het veld, maar in de blessuretijd van de eerste helft breidden de gasten de marge wel uit.

Opnieuw leed ADO balverlies op eigen helft. Het leer kwam voor de voeten van Angeliño, die vanaf de linkerflank Luuk de Jong vond met een voorzet. De aanvalsleider torende boven zijn bewaker uit en kopte de 0-2 tegen de touwen. Ook bij de 0-3 werd PSV geholpen door ADO. Enkele minuten nadat Nick Viergever van dichtbij een megakans miste, werkte Aaron Meijers spits De Jong in het strafschopgebied naar de grond.

De bal was niet in de buurt en dus ontging Bas Nijuis het incident, maar na het bekijken van de camerabeelden deelde hij een terechte strafschop uit. Vanaf de stip maakte Gastón Pereiro er 0-3 van. Twintig minuten voor tijd kon aankoop Gutiérrez debuteren, als vervanger van Pablo Rosario, en hij bereikte meteen zijn vriend Lozano met een fraaie bal vanaf het middenveld. Met een lobje werkte Lozano het leer over Groothuizen: 0-4.

Gutiérrez luisterde zijn debuut dus op met een assist binnen een paar minuten, maar het echte hoogtepunt moest nog volgen: van buiten het strafschopgebied werd de Mexicaan gevonden door Pereiro en joeg hij de bal snoeihard in de bovenhoek. ADO kwam nauwelijks in het stuk voor en incasseerde in de blessuretijd ook de 0-6 van Steven Bergwijn, waarna Pereiro er 0-7 van maakte vanaf de strafschopstip. Voor PSV was het de laatste wedstrijd voor het duel met Barcelona van dinsdag in de groepsfase van de Champions League.