PSV gaat in troosteloos decor af tegen Ludogorets

Bart Kruyt19 sep 2013, 20:50
Laatst bijgewerkt: 19 sep 2013, 20:50

Phillip Cocu vertelde dat hij PFK Ludogorets vier keer aan het werk had gezien en dat er van onderschatting zeker geen sprake zou zijn. Toch kende PSV donderdagavond een dramatisch begin van het avontuur in de groepsfase van de Europa League: in een bijzonder slecht gevuld Philips Stadion werd er met 0-2 verloren van de kampioen van Bulgarije. Roman Bezjak en voormalig Willem II-aanvaller Virgil Misidjan waren de doelpuntenmakers namens de bezoekers. Tegenvaller met het oog op de thuiswedstrijd tegen Ajax van aankomende zondag was voor PSV bovendien het uitvallen van Jetro Willems: de linksback moest zich met een knieblessure laten wisselen.

/

Cocu kan aankomende zondag al geen beroep doen op Karim Rekik, Georginio Wijnaldum en de al langer afwezige Luciano Narsingh en dreigt nu ook Willems te moeten missen. De linksback liet zich kort voor rust geblesseerd vervangen door Matias 'Zanka' Jörgensen, die in de Nederlandse competitie overigens een schorsing uitzit. Willems verliet het veld toen de brilstand nog op het scorebord stond en PSV mocht daar toen niet ontevreden over zijn. Ludogorets deed weinig onder voor de thuisploeg en kreeg in de tweede minuut al meteen een goede kans om op voorsprong te komen: Jeroen Zoet bokste een voorzet van Misidjan in de voeten van Marcelinho, die voorlangs schoot.

PSV greep hierna het initiatief, al kon het niet echt gevaarlijk worden. Marcelinho probeerde het namens Ludogorets nog maar eens, maar schoot nu ver naast, voordat Adam Maher de eerste kans kreeg namens PSV. De middenvelder wipte de bal over doelman Vladislav Stoyanov, maar zag zijn inzet van de doellijn gehaald worden. Even later brak Willems door, na een combinatie met Tim Matavz, maar de vleugelverdediger kwam niet tot een schot. Pogingen van Memphis Depay en Matavz misten de overtuiging en Jeffrey Bruma kopte uit een corner rakelings naast. Aan de overkant kreeg Fabio Espinho nog een kans, maar dankzij een goede tackle van Oscar Hiljemark kon Zoet de bal simpel pakken.

/

Kort voor rust kwam de keeper bij een hachelijk moment nog met de schrik vrij, waardoor PSV en Ludogorets met 0-0 gingen rusten. In de tweede minuut na de verplichte onderbreking hoopte Matavz verandering te brengen in die score, maar na een pass van Depay schoot hij de bal toch vrij ver naast. Dat werd bijna een dure misser, want aan de overkant kreeg ook Ludogorets al snel in de tweede helft een goede kans. Dani Abalo passeerde in het strafschopgebied Jorrit Hendrix en schoot hard in, maar Zoet bleef lang staan en kon daardoor keren. Het bleek uitstel van executie te zijn, want tien minuten later kwam Ludogorets toch op een 0-1 voorsprong.

Bruma trok mee ten aanval, maar gleed uit en leed daarmee balverlies. Vervolgens lag het helemaal open bij PSV achterin en Misidjan werd de diepte in gestuurd. Zoet kwam op tijd zijn doel uit om de voormalig Willem II'er van het scoren af te houden, maar werkte de bal in de voeten van Bezjak, die scoorde met een fraaie lob. PSV moest dus in de achtervolging en kreeg al snel een goede kopkans via Matavz, die echter naast kopte. Ji-Sung Park was toen al in het veld gekomen voor Zakaria Bakkali, die redelijk onzichtbaar was geweest, maar de Zuid-Koreaan kon het tij niet keren. Een kwartier voor tijd kwam Ludogorets zelfs op 0-2: Misidjan kreeg erg veel ruimte en schoot in eerste instantie op de paal, maar wist de rebound alsnog binnen te schuiven. Verder dan een gevaarlijk schot van invaller Stijn Schaars kwam PSV hierna niet, waardoor de ploeg af ging in eigen huis.