PSV heeft geen kind aan teleurstellend FC Groningen

Bart Kruyt16 aug 2015, 14:20
Laatst bijgewerkt: 16 aug 2015, 14:20

FC Groningen heeft geen sportieve wraak kunnen nemen voor de verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal. De bekerwinnaar stond zondagmiddag opnieuw tegenover landskampioen PSV, maar in Brabant viel er niet veel te halen voor Groningen. PSV was in eigen huis heer en meester en herstelde zich met een 2-0 overwinning van het puntenverlies dat het eerder deze week leed bij ADO Den Haag. Luciano Narsingh maakte allebei de doelpunten voor de Eindhovenaren.

Op de overwinning viel weinig aan te merken, want PSV was simpelweg te goed voor Groningen. De thuisploeg had in de gehele eerste helft de controle en kwam al na zes minuten spelen op voorsprong, na een schitterende pass van Maxime Lestienne. De linksbuiten speelde Narsingh vrij en die ging om doelman Sergio Padt heen, waarna de hoek te lastig leek te worden. Narsingh slaagde er echter toch nog in om de bal binnen te prikken, omdat Johan Kappelhof te snel terug was gerend en vergat om de hoek af te dekken. PSV kende dus een uitstekende start en ging op zoek naar meer.

De landskampioen bleef zoals gezegd de betere ploeg en had werkelijk geen kind aan Groningen, maar veel kansen wist PSV toch ook niet te creëren. Het PSV-publiek schreeuwde om een strafschop na hands van Etiënne Reijnen, maar de bal belandde terecht niet op de stip, en Bryan Linssen ontsnapte na een harde tackle op Andrés Guardado aan zijn tweede gele kaart. Dat Groningen met elf man de rust in ging was sowieso een klein wonder, want kort voor rust kwam Kappelhof nog in met een vliegende tackle op Guardado. De verdediger kwam met geel goed weg.

De gemoederen liepen even hoog op in de slotfase van de eerste helft en scheidsrechter Danny Makkelie had zijn handen vol aan de spelers van PSV en Groningen. Hij slingerde na een opstootje ook Albert Rusnák en Guardado op de bon en laatstgenoemde was zo boos, dat aanvoerder Luuk de Jong en rechtsback Santiago Arias hun ploeggenoot naar de kleedkamer moesten begeleiden. In de tweede helft kwam Jesper Drost in de ploeg bij Groningen en de Trots van het Noorden kwam na de onderbreking wat vaker voor het vijandelijke doel dan in de eerste vijfenveertig minuten.

PSV bleef wel de gevaarlijkste ploeg en Narsingh had de marge na een prachtige pass van Guardado moeten verdubbelen, maar Padt voorkwam dat. Even later schoot Narsingh net over, terwijl ook Adam Maher dicht bij een treffer kwam. Het wachten bleef op de 2-0 en die viel een kwartier voor tijd, toen een steekpass van Maher op De Jong mislukte. Via een verdediger van Groningen kwam de bal bij Narsingh, die met een geplaatst schot zijn tweede van de middag maakte. Lestienne had even later zijn eerste goal voor PSV kunnen maken, maar zag zijn schot gekeerd worden door Padt, terwijl Jeroen Zoet aan de overkant de aansluitingstreffer van Michael de Leeuw voorkwam. Het is voor het eerst in acht Eredivisie-seizoenen dat Groningen niet wist te scoren in Eindhoven.