PSV na 600e uitzege hard op weg naar knock-outfase

Matthijs van Laar06 nov 2014, 19:55
Laatst bijgewerkt: 06 nov 2014, 19:55

De weg naar de zestiende finales van de Europa League ligt open voor PSV. De koploper van de Eredivisie moest zich tegen Panathinaikos twee keer terugknokken van een achterstand, maar toonde aan over een gezonde portie veerkracht te beschikken. Een rake kopbal van Georginio Wijnaldum, dertien minuten voor tijd, deed vervolgens de rest. Een gelijkspel bij Estoril, over drie weken, volstaat voor Phillip Cocu en zijn mannen om de knock-outfase te halen. Dynamo Moskou verzekerde zich donderdagavond al van een plek bij de beste 32.

In de jacht op de 600e uitzege in het betaalde voetbal, begon PSV redelijk aan de ontmoeting. Dat wil zeggen: de ploeg van Phillip Cocu zag het meeste van de bal en kreeg de eerste kans. Memphis Depay kon volledig vrij op doelman Luke Steele af, maar mikte recht op het lichaam van de Engelsman. Die misser werd duur betaald, want nog geen twee minuten later lag de bal aan de overkant wel in het net. Na een hoop missers achterin bij PSV schoot Abdul Ajagun uit een lastige hoek knap raak: 1-0.

PSV had ook daarna het initiatief, maar creëerde niet veel. Een prachtige aanval, na 27 minuten spelen, betekende echter de verdiende gelijkmaker. De bal belandde via een groot aantal schijven bij Depay, die dit keer wel koelbloedig bleef en Steele het nakijken gaf. De bezoekers uit Eindhoven dachten daarna door te kunnen drukken, maar lieten zich vlak voor rust opnieuw verrassen. Onoplettendheid na een lange bal stelde de oude vos Mladen Petric in staat om uit te halen van rand zestien en dat deed de Kroaat verdienstelijk: met een fraaie volley liet hij Jeroen Zoet voor de tweede keer op de avond kansloos.

Panathinaikos kon daardoor in de tweede helft rustig achterover leunen. De Grieken wierpen een muur van vlees en bloed op en slaagden erin om PSV de eerste twintig minuten van de tweede helft ver van het doel te houden. De bezoekers kwamen wel tot een paar halve kansjes, maar de (voornamelijk) schoten van afstand werden al in een vroeg stadium gesmoord. Na 65 minuten kreeg PSV echter toch weer loon naar werken. Na een snelle tegenstoot vond Depay de vrijstaande Luuk de Jong, die moeizaam controleerde, maar de bal vervolgens wel goed binnenschoot.

PSV had daarna een aantal keren het fortuin mee. Ajagun leek twee minuten na de gelijkmaker weer voor een voorsprong te zorgen, maar met een schitterende redding wist Zoet dat te voorkomen. Niet veel later rolde een inzet van Nikolaos Karelis een paar centimeters naast. De Eindhovenaren ontsnapten daarmee op wonderbaarlijke wijze aan een nieuwe achterstand en sloegen vervolgens zelf toe. Nadat Luuk de Jong een uitgelezen mogelijkheid had laten liggen, kopte Wijnaldum dertien minuten voor tijd uit een hoekschop steenhard de 2-3 binnen. Dat bleef ook de eindstand.

Dynamo Moskou - Estoril 1-0
Dynamo Moskou won het thuisduel met PSV dankzij een treffer in blessuretijd en ook tegen Estoril duurde het lang tot de beslissing viel. Missers van Alexander Büttner (twee keer) en Kleber (redding Vladimir Gabulov) leken een doelpuntloze remise in te luiden, maar dertien minuten voor het einde betaalde het opvoeren van de druk van de thuisploeg zich uit. Invaller Kevin Kuranyi stond nog geen vijf minuten in het veld toen hij met zijn eerste balcontact de bal in het Portugese doel werkte. Dynamo gaf die voorsprong niet meer uit handen en weet zich al na vier duels verzekerd van overwintering in Europa.