PSV na interlandbreak niet verlost van wisselvalligheid

Dominic Mostert19 nov 2016, 20:36
Laatst bijgewerkt: 19 nov 2016, 20:36

PSV heeft zaterdagavond dure punten gemorst in de strijd om de landstitel. Op bezoek bij provinciegenoot Willem II kwam de regerend landskampioen niet verder dan 0-0. PSV zocht met name in de tweede helft naar een openingsdoelpunt, maar de kansen die ontstonden bleken niet aan de bezoekers besteed. Met name aanvoerder Luuk de Jong had het vizier opnieuw niet op scherp, waardoor PSV voor het eerst sinds september 2014 niet scoorde in een uitduel. Dat was 36 uitwedstrijden geleden.

/

Op papier is PSV dit seizoen de best presterende uitploeg, maar daar was in de eerste helft weinig van te merken. Het team van Phillip Cocu worstelde met de verdedigende insteek van Willem II en wist amper kansen te creëren. PSV had zeventig procent balbezit en zocht veelal tevergeefs naar een opening; de enige echte mogelijkheid was na vijf minuten voor Luuk de Jong. De uit vorm zijnde spits stelde Kostas Lamprou op de proef met een kopbal, die de keeper niet onder controle kreeg. In de rebound zat Lamprou er vervolgens wel goed bij.

De Jong mocht het vlak voor rust nog eens proberen met het hoofd na een vrije trap van basisdebutant Oleksandr Zinchenko, maar de bal zeilde over. Tussen beide kansen door was misschien wel de beste mogelijkheid van de eerste helft voor Willem II. Jordy Croux schatte na een halfuur een lange bal op waarde en was eerder bij het leer dan de uitgekomen Jeroen Zoet. Zijn boogbal eindigde in het zijnet en arbiter Richard Liesveld wilde niets weten van een strafschop, nadat Croux werd getorpedeerd door Zoet. Zodoende bleef de eerste helft verstoken van doelpunten.

/

Kort na de onderbreking mocht Willem II juist niet klagen door een beslissing van Liesveld, die een handsbal van Pelé van Anholt in het zestienmetergebied niet bestrafte met een penalty. Vlak na dat incident werd Zoet voor de tweede keer écht aan het werk gezet. Thom Haye vuurde een goed schot af, maar Zoet keerde de inzet. Kort daarop moest Cocu zijn eerste wissel toepassen. Joshua Brenet, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Jetro Willems, verstapte zich en liep daarbij een enkelblessure op.

Halverwege de tweede helft volgde de volgende wissel: Steven Bergwijn verving Luciano Narsingh moest voor frisse inbreng zorgen. Het inspireerde PSV nog steeds niet tot grootse daden, maar de Eindhovenaren klopten wel steeds nadrukkelijker aan de Tilburgse poort. Op aangeven van Gastón Pereiro knikte De Jong van dichtbij rakelings naast. Het was tekenend voor zijn vorm; vorig seizoen was het vermoedelijk een doelpunt geweest. Ajax en Feyenoord krijgen zondag de kans om te profiteren van het puntverlies van PSV. De Amsterdammers treden thuis aan tegen NEC, terwijl Feyenoord het opneemt tegen PEC Zwolle.