PSV spoelt bekerkater weg en geeft Cocu mooi cadeau

Dominic Mostert29 okt 2016, 21:34
Laatst bijgewerkt: 29 okt 2016, 21:34
/

PSV heeft een potentieel grotere achterstand op Ajax en Feyenoord afgewend. Het was de vraag hoe de ploeg van de jarige Phillip Cocu zou reageren na de midweekse bekeruitschakeling bij Sparta Rotterdam (3-1), maar men herpakte zich. Op bezoek bij Vitesse werd met 0-2 gewonnen dankzij een dubbelslag van Gastón Pereiro.

PSV was de afgelopen weken vaak onzuiver voor het doel, maar zaterdag leverde de eerste kans meteen een doelpunt op. Het duel was twaalf minuten onderweg, toen Pereiro de score opende. De treffer kwam uit de lucht vallen, daar Vitesse sterk was begonnen en het slordige PSV niet in het spel leek te komen. Een wilde trap van Guram Kashia leverde balbezit op voor Bart Ramselaar. De middenvelder, in de voorgaande twee officiële duels goed voor een treffer, ging niet voor eigen succes maar bediende Pereiro. Die kapte Kashia uit en verschalkte Eloy Room in de korte hoek.

/

Het doelpunt deed PSV goed. De Eindhovenaren kregen de touwtjes strakker in handen en hoefden achterin weinig toe te staan. Het initiatief kwam meer bij PSV te liggen, al bleven echte kansen uit. Resterende 'hoogtepunten' van de eerste helft waren penaltyclaims aan weerszijden: eerst wuifde Björn Kuipers een incident tussen Guram Kashia en Luuk de Jong weg, waarbij de spits van PSV vastgepakt werd. Milot Rashica ging juist in het strafschopgebied van de gasten naar de grond, maar opnieuw zag Kuipers er niets in. Omdat Remko Pasveer geen moeite had met een schot van Adnane Tighadouini was de ruststand 0-1.

Al negentien jaar heeft Vitesse in eigen huis niet meer gewonnen van PSV en daar zou ook ditmaal geen verandering in komen. De tweede helft begon eigenlijk op tegenovergestelde wijze van de eerste: ditmaal was het PSV dat de bal rustig rondspeelde en zocht naar een opening. Aanvankelijk was Vitesse niet bij machte om daar iets tegen te doen, maar gaandeweg het tweede bedrijf zette de thuisploeg meer aan. PSV moest het na een uur ook nog stellen zonder de creativiteit van Steven Bergwijn. De vleugelaanvaller raakte vlak voor rust geblesseerd en hield het na de onderbreking dus nog een kwartier uit.

/

Florian Jozefzoon werd zijn vervanger. De wedstrijd kreeg een meer open karakter en golfde op en neer. Halverwege de tweede helft kwam PSV met de schrik vrij: Ricky van Wolfswinkel kopte terug op Rashica, die met een heerlijke uithaal de lat trof. Even daarna moest ook Jetro Willems de strijd staken; hij werd vervangen door Joshua Brenet. Henk Fraser rook bloed en haalde Navarone Foor naar de kant ten faveure van Zhang Yuning. Het thuispubliek ging erachter staan, maar PSV bleef betrekkelijk eenvoudig overeind. Sterker nog: in blessuretijd werd Pereiro in het strafschopgebied gevonden door Andrés Guardado. De Uruguayaan rondde de counter af en tekende voor zijn tweede treffer van de avond.