PSV stelt teleur en morst na fout van Siem de Jong

Erik van Dam15 okt 2016, 21:38
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2016, 21:38

Het is al oktober, maar PSV is nog niet op toeren gekomen. De regerend kampioen morste voor de interlandperiode punten tegen sc Heerenveen (1-1) en kwam zaterdag weer niet tot winst. Heracles Almelo greep een voorsprong in Eindhoven, incasseerde vrijwel direct een tegengoal en hield daarna kranig stand. Als Feyenoord er zondag in slaagt te winnen, kunnen de Rotterdammers de voorsprong op PSV uitbouwen tot liefst negen punten.

/

Heracles Almelo won meer dan vijftig jaar geleden voor het eerst een competitiewedstrijd in het Philips Stadion en daarna lukte het nooit meer. Gezien de zwakke reeks dit seizoen (één zege in acht duels) leken de zwart-witten ook niet echt een vuist te kunnen maken in Eindhoven, maar PSV draait ook niet optimaal. Zaterdag werd weer zichtbaar dat een optisch overwicht en een hoog percentage balbezit niet tot een voorsprong hoeven te leiden. Hoewel de kampioen een stuk sterker was, nam Heracles namelijk de voorsprong.

Daar ging een fout van Siem de Jong aan vooraf, vijf minuten voor rust. De van Newcastle United gehuurde middenvelder speelde wat minder diep dan anders en liet knullig de bal van de voet springen, waarna Thomas Bruns onderschepte en Samuel Armenteros bediende. De spits maakte het koelbloedig af en ontlokte een fluitconcert van de PSV-supporters richting het eigen team. De Jong baalde ook als een stekker, maar gelukkig voor hem maakte PSV al heel vlot na de 0-1 de 1-1.

/

Twee minuten na Armenteros’ doelpunt kwam er een hoekschop van Davy Pröpper, van waaruit Luuk de Jong op doel kopte. Bram Castro keerde de inzet van de spits, maar was in de rebound kansloos op de inzet van Gastón Pereiro. Pereiro maakte zo zijn veertiende doelpunt in de Eredivisie en liet PSV met een iets prettiger gevoel de kleedkamers opzoeken. Dat deed de ploeg overigens wel gefrustreerd, want Bas Nijhuis besloot voor de rust te fluiten op het moment dat Luuk de Jong nog in de aanval was en in de zestien meter liep.

In de tweede helft deed Steven Bergwijn als eerste een poging iets te forceren. De talentvolle aanvaller vond Castro echter op zijn weg en teamgenoot Pereiro loste even later een te wild schot. Bergwijn zette de aanvallende intenties nog meer kracht bij toen hij kans nummer drie na rust noteerde voor de thuisclub, maar zijn inzet ging naast. Phillip Cocu bracht vervolgens Oleksandr Zinchenko binnen de lijnen voor Siem de Jong, die met pijn kampte en totaal niet in de wedstrijd zat.

Vanaf de kant zag hij hoe broer Luuk een kopbal op doel loste, maar Castro niet klein kreeg. De Jong kwam niet tot scoren en staat na negen wedstrijden op drie goals: in de voorgaande seizoenen stond de teller na negen duels op acht stuks (2015/16) en drie (2014/15). Iedereen in de ploeg probeerde het, maar ondanks de storm op doel slaagde niemand. Het nieuwe puntverlies van PSV biedt weinig hoop voor de wedstrijd van woensdag in de Champions League, uit bij Bayern München. Uit de eerste twee Europese duels haalde PSV maar één punt.