voetbalzone

PSV vreest voor Paris Saint-Germain en maakt vaart met Xavi Simons

Jeroen van Poppel21 jun 2023, 20:04
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2023, 20:04
Advertentie

PSV doet er alles aan om Xavi Simons een nieuw contract te laten ondertekenen. De Eindhovenaren spraken maandag met de twintigjarige spelmaker en zijn Engelse zaakwaarnemer Darren Dein. Er is PSV alles aan gelegen om de zogeheten Paris Saint-Germain-clausule uit de nieuwe verbintenis te halen. Of het lukt om te verlengen met Simons? "Het lijkt erop", aldus Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad.

De PSV-watcher schetst hoe de ingewikkelde clausule in het contract van Simons in elkaar steekt. De aanvallende middenvelder annex linksbuiten tekende vorig jaar zeer verrassend transfervrij in het Philips Stadion. PSV zette eigenlijk vol in op een huurdeal met PSG, maar kreeg op het allerlaatste moment de kans op het contracteren van Simons. De speler zelf liet daarbij een clausule opnemen die het mogelijk maakt om voor een gelimiteerd bedrag terug te keren bij de Parijse grootmacht. Er is dus met nadruk géén overeenkomst tussen PSV en PSG over Simons.

Het initiatief voor een eventuele terugkeer naar Parijs ligt dan ook volledig bij Simons zelf. De sterspeler van PSV heeft tot nu toe echter geen enkel moment laten blijken terug te willen naar zijn voormalige club. Tijdens de contractonderhandelingen met PSV is het woord 'Paris Saint-Germain' zelfs geen enkele keer gevallen, weet Elfrink. PSG mag Simons bovendien niet direct verhuren of verkopen, indien de clausule wordt gelicht. Dat biedt PSV veel extra perspectief in de besprekingen met Simons, die in Parijs niet op veel speelminuten kon rekenen, maar in Eindhoven al snel de belangrijkste speler van PSV werd.

Over de hoogte van de som waarvoor Simons naar PSG zou kunnen bestaat inmiddels veel onduidelijkheid. PSV mag vanwege de geheimhoudingsplicht over contractuele zaken niet veel zeggen. Waar Marcel Brands eerder leek te bevestigen dat het om twaalf miljoen euro gaat, sprak transfergoeroe Fabrizio Romano woensdag over een som van slechts zes miljoen euro. De waarheid ligt volgens Elfrink ergens in het midden: het bedrag waarvoor Simons naar PSG kan verschilt per tijdvak. In sommige periodes wordt het bedrag lager, maar in dat geval kunnen weer andere bonussen of constructies gelden. "Kortom: zes miljoen is niet altijd zes miljoen en twaalf miljoen niet altijd twaalf miljoen", zegt Elfrink. De clausule blijft tot en met minstens 2024 van kracht. Voorlopig heeft PSV er echter vertrouwen in dat Simons deze zomer gaat bijtekenen, waarmee de PSG-clausule verleden tijd zou worden.

Bezig met laden …