PSV wacht loodzware opdracht na thuisnederlaag tegen Zenit

Erik van Dam19 feb 2015, 19:51
Laatst bijgewerkt: 19 feb 2015, 19:51

PSV staat voor een heel moeilijke missie. De koploper van Nederland verloor donderdagavond de eerste ontmoeting met Zenit Sint-Petersburg in de Europa League met 0-1, terwijl er absoluut een gelijkspel had in gezeten. Hulk velde in de tweede helft het oordeel over PSV. Het is nu zaak om volgende week te winnen in Rusland, om nog actief te blijven in twee competities. Eerst moet het vizier nog op FC Dordrecht, dat zondag op bezoek komt in het Philips Stadion: daarna wacht de return tegen Zenit.

PSV, dat in financieel opzicht niet kan wedijveren Russen, bleef verrassend volwassen overeind in de eerste helft. Jeffrey Bruma hield Danny na een kwartier spelen af in de zestien, nadat Nicolas Isimat-Mirin een foute inspeelpass gaf op Memphis Depay. Jeroen Zoet redde op zijn beurt op een kopbal van José Salomon Rondón en was tien minuten voor rust ook alert bij een harde vrije schop van Hulk, die op zijn vuisten uiteen spatte. Het enige dat PSV zich kon verwijten, was dat het zelf slordig omsprong met de kansen die het kreeg.

Het publiek in Eindhoven zag de sterk spelende Jetro Willems goed weg draaien bij Axel Witsel, maar daarna het doel ruim missen. Na de vrije trap van Hulk werd er sterk gecounterd, maar passte Depay te zacht opzij naar Georginio Wijnaldum en kon Zenit Sint-Petersburg interveniëren. In de slotfase van het eerste bedrijf probeerde PSV het nog een keer door het midden, maar mislukte een een-tweetje. Met het gevoel minstens gelijkwaardig te zijn geweest aan de Russen, zocht PSV de kleedkamer weer op.

Het team van Phillip Cocu begon ook gretig aan de tweede helft en Depay probeerde Luciano Narsingh in stelling te brengen, maar een Russisch been zat er tijdig tussen. Daarna bleef het even rustig aan Eindhovense zijde en werd het zomaar 0-1. Oscar Hiljemark liet zich aan de zijkant de bal ontfutselen door Axel Witsel, die ervandoor ging en Danny lanceerde. De snelle aanvaller zette het tempo erin en keek naar het midden van het strafschopgebied, waar Hulk ongedekt wachtte. De spits vond vervolgens het dak van het doel met zijn schot.

Cocu voerde met nog zo’n twintig minuten te gaan een dubbele wissel door. Joshua Brenet loste Santiago Arias achterin af en Jürgen Locadia moest de aanval een impuls geven, ten koste van Narsingh. Hij werd al vroeg na zijn invalbeurt dreigend, maar vond Yuri Lodygin op zijn weg toen de twee botsten. Luuk de Jong en Wijnaldum, die mochten blijven staan, sprongen niet secuur genoeg om met de mogelijkheden die er voorin toch bleven liggen. In de slotfase en de vier minuten blessuretijd kwam Depay er nog wel eens langs, maar eindigde het andermaal in niets. André Villas-Boas maakte zich nog onmogelijk bij de arbitrage en werd daarom weggestuurd.