voetbalzone

Qatar: We Will Not Let You Down

Julian Lambermon04 dec 2010, 23:32
Laatst bijgewerkt: 04 dec 2010, 23:32
Advertentie

“We will not let you down. And I promise you this...”

Met deze woorden sloot Sheikh Mohammed Bin Hamad Al-Thani, Chairman van het Qatari promotie programma, zijn korte toespraak afgelopen donderdag af. Het waren karakteristieke, ambitieuze woorden waar ik me, ten midden van de op auto dansende Qatari’s op weg naar de traditionele soek helemaal in kon vinden. Alsof hij de veranderingen die ik gedurende de laatste vier jaar heb zien gebeuren, maar eigenlijk nooit een goede omschrijving voor kon verzinnen in een klap samenvatte. Qatar heeft onder leiding van de huidige Emir Hamad bin Khalifa Al Thani amper een misstap gemaakt op het gebied van sociale, economische, en logistieke ontwikkeling.

De daadkracht en visie waarmee, om het tot sportgebied te beperken, naar de toekomst gewerkt wordt is indrukwekkend, maar de manier waarop in het verleden al evenementen zoals de Asian Games (2006), het jaarlijkse mannen- en vrouwen tennis en de wereldkampioenschappen indoor atletiek (2010) georganiseerd zijn, is wellicht nog indrukwekkender. Dit ligt niet alleen aan de supermoderne faciliteiten. Nog invloedrijker is de manier waarop evenementen gepromoot worden door de stad. Enorme reclameborden langs de weg, glazen van wolkenkrabbers bedekt met enorme doeken, en het dagelijks opduiken van een promotie auto is ook geen uitzondering.

Natuurlijk, het geld is er... maar doe het maar eens! Sport leeft in het land en onder de mensen, mede door de westerse invloeden. Er gaat geen dag voorbij dat er op school niet gepraat wordt over El Clásico, het kaartenincident, de beet van Luis Suárez, en niet te vergeten: de landelijke competities. Alsof de wereldbeker veroverd is feestten Al-Rayyan supporters na het veroveren van de Emir Cup op 15 mei jongstleden; taferelen, vergelijkbaar met die van twee dagen geleden.

Ik zit op het moment van de bekendmaking in de auto. De autoriteiten hadden de corniche van tevoren al afgesloten in het geval dat Qatar gekozen werd, en dat was maar goed ook. Het was relatief stil op de weg, waarschijnlijk zat iedereen binnen om de bekendmaking live op televisie te bekijken. Ik hoorde alles op de radio van Al Jazeera, met een zenuwachtig klinkende Arabische verslaggever die alles vertaalde. Toen, alsof een bom ontplofte, doken plotseling van alle kanten geverfde Toyota Land Cruisers op, met juichende Qatari mannen en vrouwen uit het raam hangend of met hun bovenlichaam uit het zonnedak. Mijn teleurstelling van het mislopen van het WK 2018 was in een klap verdwenen door de immense feeststemming die de menigte teweeg bracht. En toch was het de volgende dag weer down to business.

Want ondanks dat de kranten natuurlijk lyrisch waren, lag er ook een zeer serieuze nadruk op de verantwoordelijkheid die het land en de inwoners nu moesten nemen. We did it. Now let’s get down to business, zoals de Qatar Tribune kopte. Meteen was die vastberaden visie weer zichtbaar, iets wat mij van binnen net wat meer vertrouwen gaf, waar daar al een ontzettende hoeveelheid van was. Dit land gaat verrassen, let op mijn woorden.

Alleen al de manier waarop het ontwikkelingsplan naar voren werd gebracht, was deed vele monden openvallen. Met een vloeiend Spaans sprekende Sheikha Mozah, en een troonopvolger die het Frans duidelijk beheerste toonde Qatar aan mensen te hebben die internationaal zeer bevoegd zijn. Het ontwikkelingsplan zelf heeft een rijke inhoud. De belangrijkste verandering zal een geheel nieuw geïnstalleerde ondergrondse metrolijn zijn waarmee het nieuwe vliegveld met alle stadia verbonden moet zijn. Bovendien worden de wegen verbeterd en uitgebreid, meerdere hotels gebouwd die ook voor de “gewone” supporter betaalbaar zijn, en er worden watertaxi diensten opgestart. Er worden immers grote hoeveelheden mensen verwacht, vele malen de eigen bevolkingsgrootte. Een logistiek ontzettend grote opgave, maar een waar ik het volste vertrouwen in heb dat Qatar deze met gemak succesvol aanpakt.

De meer controversiële problemen (die in mijn ogen door mensen en media zelf verzonnen en onnodig uitvergroot worden) zijn ook zeer gedetailleerd uitgewerkt en dus zeker niet in een specifiek perspectief worden geplaatst. De internationale vraag naar, bijvoorbeeld alcohol zal gemakkelijk maar efficiënt worden opgelost, door middel van fan zones rondom de stadions en de stad waar uitgebreid gefeest kan worden.

Dit landje heeft al vele beloftes en ambities volbracht en zal zich trots weren tegen enige kritiek dat het naar zich toe krijgt. Het is ontzettend frustrerend en verontrustend om de alle haat pagina’s op sociale netwerken als Facebook te zien. Pagina’s die symbool staan voor de ignorantie van sommige mensen, die als makke schapen achter populistische figuren en spreuken aanhuppelen. Ik ben het lot ontzettend dankbaar voor de kans die ik heb gekregen om hier 4 jaar te ontwikkelen. Om het op cultureel en religieus aspect te beperken kan ik zeggen dat ik het niet volledig eens mag zijn met de Islam, maar heb ik in ieder geval geleerd hoe me te weren tegen de tegenwoordig extreem rechtse politiek en zaken van meerdere perspectieven te bekijken. Laten we allen de wereld en andere culturen met een gezond beeld benaderen, voor een betere toekomst en een succesvol WK 2022!

Zoals het motto luidt: Expect Amazing!

Bezig met laden …