voetbalzone

Qatar wijst juist naar Nieuw-Zeeland na vermeend racisme tijdens gestaakt duel

Noel Korteweg20 jun 2023, 23:50
Laatst bijgewerkt: 20 jun 2023, 23:50
Advertentie

Qatar heeft dinsdag gereageerd op de gestaakte wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland van een dag eerder. Michael Boxall zou racistisch zijn bejegend door een van de spelers van Qatar, vermoedelijk Yousuf Abdurisag. Na het incident deden de All Whites tevergeefs hun beklag bij arbiter Manuel Schüttengruber, waarna het elftal van het veld liep. Qatar laat dinsdag weten dat juist Abdurisag racistisch werd bejegend.

Nieuw-Zeeland genoot een 0-1 voorsprong tegen de regerend winnaar van de Azië Cup toen Boxall het plotseling aan de stok kreeg met Abdurisag. Net buiten het zestienmetergebied werd laatstgenoemde gevloerd door Boxall, waarna hij zich mogelijk racistisch uitte richting de verdediger van Nieuw-Zeeland. Er werd geklaagd over de vermeende woorden van Abdurisag bij Schüttengruber, maar de leidsman weigerde in te grijpen.

Qatar geeft dinsdag aan dat Abdurisag juist slachtoffer is geworden van racisme. “Wij steunen onze speler Abdurisag en keuren het onrechtvaardige incident tijdens de wedstrijd ten zeerste af”, aldus Jassim bin Rashid Al-Buainain, de bondspresident, in een verklaring. Qatar bracht even daarvoor een statement naar buiten waarin werd bevestigd dat Abdurisag een woordenwisseling had op het veld, maar dat hij benadrukt dat hij geen racistische woorden heeft gebruikt. “In tegenstelling, Yusuf geeft aan dat juist hij racistisch werd bejegend. Wij nemen de beschuldigingen erg serieus en zijn tegen racisme in welke vorm dan ook.”

Nieuw-Zeeland reageerde na afloop van het duel middels een statement. “In de veertigste minuut gebruikte een Qatari racistische taal tegen Boxall na een confrontatie tussen beide spelers. Verschillende Nieuw-Zeelanders hoorden dat, onder wie Boxall. Het is aangekaart en benoemd, maar er werd niks meegedaan. In de rust besloten de spelers vervolgens om niet verder te spelen.” Ook de bond kwam met een verklaring. “De NZPFA staat honderd procent achter zijn spelers. We steunen het besluit van de selectie om niet verder te spelen na deze situatie. We staan in contact met het team en we zullen alles doen om onze spelers op iedere manier te ondersteunen. In onze sport is er geen plaats voor racisme.”

Bezig met laden …