voetbalzone

Quincy Promes hoort celstraf en komt Rusland vermoedelijk niet meer uit

Wessel Antes19 jun 2023, 09:18
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 09:18
Advertentie

Quincy Promes is veroordeeld tot anderhalf jaar cel na het neersteken van zijn neef tijdens een familiefeest in 2020. De rechtbank heeft geoordeeld dat de 31-jarige Amsterdammer schuldig is aan zware mishandeling. Het incident vond plaats in een loods in Abcoude. Promes stak zijn neef in zijn been na een oud conflict over een gestolen ketting. Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie twee jaar geëist tegen de aanvaller van Spartak Moskou, maar liet de aanvankelijke verdenking van poging tot moord zelf al vallen.

Ten tijde van het incident was Promes contractspeler van Ajax. De rechtbank neemt de aanvaller meerdere zaken kwalijk. Zo kwam de vijftigvoudig international van het Nederlands elftal niet opdagen tijdens de zittingen en toont hij, ondanks zijn voorbeeldfunctie als profvoetballer, nergens berouw voor zijn daden. De rechtbank heeft geoordeeld dat de afgetapte telefoongesprekken, afkomstig uit een ander onderzoek, als voldoende bewijs dienen in de strafzaak naar de steekpartij uit 2020. Promes gaf eerder aan dat hij zolang arrestatie dreigt niet van plan is om Moskou te verlaten. Zodoende was hij ook niet aanwezig bij de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Dankzij de afgetapte telefoongesprekken kwam er meer duidelijkheid over het incident, dat plaatsvond tijdens een familiefeest. De neef van Promes zou een ketting van zijn tante hebben gestolen. "Wie van tante pikt maak ik af", zegt Promes onder meer in de opgenomen tapes. Daarnaast zou de rechtspoot hebben gezegd dat hij zijn neef liever in zijn nek had geraakt, in plaats van in de knie. Ook zou de buitenspeler de uitspraak hebben gedaan dat zijn neef de volgende keer 'kogels zou krijgen'. Promes stond aanvankelijk terecht wegens poging tot moord, maar justitie zwakte die eis af naar zware mishandeling. De aanvaller raakte zijn neef niet in de buurt van een slagader, waardoor hij niet het aanmerkelijke risico zou hebben genomen dat zijn neef zou overlijden.

Drugszaak
Promes heeft naast de veroordeelde steekpartij ook nog te maken met een drugskwestie. De aanvaller had een 'sturende rol' bij de smokkel van twee partijen aan cocaïne die in 2020 in de haven van Antwerpen binnenkwamen, zo onthulde het Openbaar Ministerie onlangs. Promes zou 200.000 euro hebben geïnvesteerd in een transport waarmee drugscrimineel Piet Wortel en Wilfon A. in totaal zes miljoen euro zouden hebben verdiend. De zaak rondom de cocaïnesmokkel wordt op 11 augustus hervat.

Bezig met laden …