Rampseizoen Newcastle krijgt verder vorm na debacle bij tweedeklasser

Matthijs van Laar05 jan 2013, 14:22
Laatst bijgewerkt: 05 jan 2013, 14:22

Het seizoen dreigt uit te lopen op één groot fiasco voor Newcastle United. De club van Tim Krul en Vurnon Anita draaide vorig jaar nog mee in de bovenste regionen van de Premier League, maar is momenteel verwikkeld in een strijd tegen degradatie. De derde ronde van de FA Cup tegen Brighton & Hove Albion leek een welkome afwisseling, maar ook daar liep het mis: na een 2-0 nederlaag zit het bekeravontuur er na zaterdag alweer op. Inmiddels mag worden gesproken van een angstgegner. Vorig jaar vormde B&H Albion namelijk ook al het eindstadion voor Newcastle United.

/

Het was miserabel wat de bezoekers zaterdag lieten zien. De nummer negen van de Championship had geen enkele moeite om overeind te blijven en had zelfs lange tijd het betere van het spel. De 1-0, na 33 minuten voetballen, was dan ook niet onverdiend te noemen. Voormalig international Wayne Bridge vond ploeggenoot Andrea Orlandi, die in de zestien knap controleerde en de bal in een keer fraai buiten bereik van doelman Rob Elliot binnenwerkte.

De donderspeech in de rust van Alan Pardew die daar ongetwijfeld op volgde, bleek weinig effect te hebben. Ook in de tweede helft zag Krul vanaf de bank hoe Anita en de overige tien spelers van Newcastle weinig klaarspeelden. Na 63 minuten spelen werd de kans op een comeback vervolgens helemaal de kop ingedrukt: Shola Ameobi kreeg zijn tweede gele kaart voorgehouden voor een betrekkelijk licht vergrijp en moest het veld ruimen.

In het laatste kwartier wisten de bezoekers desondanks nog een voorzichtig slotoffensief te ontketenen, maar tot grote kansen leidde dat niet. De thuisploeg hield dan ook eenvoudig stand en deelde in de slotfase de definitieve genadeklap uit: Will Hoskins liet Elliot met een koele inzet kansloos. De ploeg van manager Gus Poyet gaat zodoende mee in de pot voor de loting voor de vierde ronde. Newcastle United, dat dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd heeft gewonnen, kan zich volledig gaan concentreren op de strijd tegen degradatie.