RC Genk wint maar laat na Standard ruime nederlaag toe te dienen

Daniel Cabot Kerkdijk07 feb 2010, 21:29
Laatst bijgewerkt: 07 feb 2010, 21:29

RC Genk lijkt de weg omhoog definitief te hebben ingezet. De ploeg van Frank Vercauteren haalde uit de laatste drie duels zeven punten en daar kwamen zondag nog eens drie bij. De Limburgers waren te sterk voor een zwak Standard Luik, dat in de Cristal Arena een ruime nederlaag bespaard bleef: 1-0. Indien de ploeg van Laslo Bölöni op gelijk voet doorgaat, zal Europees voetbal lastig worden.

Sebastien Pocognoli gaf na negen minuten spelen al zijn visitekaartje af. Een tackle van achteren op Anele Ngongca leverde de voormalig AZ'er een gele kaart op. Eén minuut eerder waren de Luikenaars goed weggekomen. Kevin De Bruyne schoot vanaf een meter of twintig op de lat. Na twintig minuten spelen had de aanvaller meer succes. Zijn pegel ging via de paal achter doelman Sinan Bolat: 1-0.

De thuisploeg had het restant van de eerste helft stevig in handen en uit wanhoop ging Dieumerci Mbokani in de slotfase in het strafschopgebied naar de grond. De arbiter oordeelde dat er geen contact was geweest met Daniel Pudil. Na de hervatting kwam Standard iets beter voor de dag, maar de eerste kans was voor Genk. Met een ultieme reflex keerde Bolat een kopbal van Samuel Yeboah tegen de paal.

Pudil knalde één minuut later tegen de lat, de vierde keer dat een speler van Genk het aluminium op haar kwaliteit testte. Pas na een uur spelen moest Genk-doelman László Köteles voor het eerst ingrijpen. Hij stond niet toe dat Igor De Camargo de score nivelleerde. Een kwartier voor tijd werd Thomas Buffel door Eliaquim Mangala in het strafschopgebied onderuit gehaald en wees de leidsman naar de stip. Buffel eiste de verantwoordelijkheid op, maar vond Bolat op zijn weg.

Zes minuten voor tijd vroegen de bezoekers wederom om een strafschop. Mbokani lobte de bal over de Genkse achterhoede, en zag hoe Milan Jovanovic tegen de vlakte ging. Het leverde desondanks geen strafschop op, maar wel een gele kaart voor de protesterende Mbokani. De drie minuten blessuretijd leverde geen extra doelpunt op, al had Axel Witsel met zijn kopbal toch nog een punt kunnen redden.