Reactie Kökçü na werkelijk fenomenale goal Arda Güler is alleszeggend

Mart van Mourik19 jun 2023, 22:48
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 22:48

Turkije heeft zijn vierde EK-kwalificatieduel winnend afgesloten. In eigen land was de ploeg van bondscoach Stefan Kuntz met 2-0 te sterk voor Wales dankzij doelpunten van Umut Nayir en Arda Güler. Door de driepunter bezetten de Turken (9 punten uit 4 duels) voorlopig steviger de eerste plek in Groep D, waarin ook Armenië (6 uit 3), Wales (4 uit 4), Kroatië (4 uit 2) en Letland (0 uit 3) vertegenwoordigd zijn.

Turkije, dat met onder anderen Orkun Kökçü en Ferdi Kadioglu in de basis aan de aftrap verscheen, dacht na negen speelminuten al op voorsprong te komen. Chris Mepham werkte de bal in eigen doel, maar in de opbouw van de Turkse aanval werd er door arbiter Fabio Maresca buitenspel geconstateerd: doelpunt afgekeurd. In het restant van de eerste helft bleef Turkije de bovenliggende partij, al slaagde men er niet in de score te openen.

Op slag van het rustsignaal werd het thuisland in het zadel geholpen door Joe Morrell. De Welshman zette een keiharde tackle in die door de arbiter met een directe rode kaart bestraft werd. Hoewel Wales in de openingsfase van de tweede helft door een gevaarlijke vrije trap van Harry Wilson nog een speldenprikje uitdeelde, kwamen de drie punten nauwelijks in gevaar voor Turkije. Na ruim een uur spelen kreeg Hakan Çalhanoglu de uitgelezen mogelijkheid om uit een strafschop de 1-0 te maken, maar hij zag hoe doelman Danny Ward redding bracht. Een overtreding van Aaron Ramsey in de zestien was de aanleiding voor de toegekende penalty.

Het zat niet bepaald mee voor Turkije, want in de 69ste minuut werd er opnieuw een doelpunt afgekeurd. Ditmaal raakte Umut Nayir de bal met de hand net voordat hij binnenschoot. De 1-0 viel uiteindelijk in de 72ste minuut. Vanaf de rechterflank bezorgde Baris Yilmaz een voorzet op maat bij Umut Nayir, die hoog boven de vijandige defensie uittorende en raak kopte. De 2-0 was het mooiste doelpunt van de Europese avond. Arda Güler kreeg de bal op de rand van het zestienmetergebied en schoot vervolgens op zeer fraaie wijze in de kruising. Het fenomenale doelpunt zorgde voor veel ontlading bij Turkije. Kökçü kon zijn ogen niet geloven en omhelsde het veelbelovende talent uitzinnig.