Real Madrid klimt naar plaats vier, Ronaldo nadert clublegende

Erik van Dam20 okt 2012, 19:52
Laatst bijgewerkt: 20 okt 2012, 19:52

Real Madrid is zaterdag weer wat dichter bij de top van de Spaanse competitie geraakt. De regerend kampioen speelde geen hele sterke wedstrijd tegen Celta de Vigo: het kwam wat gelukkig op voorsprong via Gonzalo Higuaín en won uiteindelijk met 2-0 na een penalty van Cristiano Ronaldo. De punten in de achtervolging op nummer één Barcelona tellen echter voor José Mourinho en de zijnen.

/

Het was voor Celta al zes jaar geleden dat het in de competitie op bezoek ging in Bernabéu, maar zo goed als die laatste ontmoeting (1-2 zege) ging het nu niet. Het mocht van geluk spreken dat Real Madrid verre van efficiënt was in het afronden, anders had het bij rust al 0-3 kunnen staan. Kaká loste een schot dat van richting veranderde en uit de corner die volgde kopte Sergio Ramos naast. De volgende kans, in minuut elf, was wél raak, zij het met geluk.

Higuaín wilde een voorzet geven, maar via de schoen van Hugo Mallo caramboleerde de bal over Sergio Álvarez in het doel. In de dertig minuten die volgden kwamen er absoluut kansen op een tweede treffer voor Real: Ronaldo schoot alleen eenmaal naast en was kort daarop weer net niet trefzeker. Higuaín zette goed voor, maar CR7 kopte net voorbij het doel. Later raakte hij ook nog eens de deklat boven Sergio. Celta bracht er niet veel tegenin, behalve redelijk wat balbezit en een paar uitbraken via Iago Aspas, die verreweg het meest durfde in Madrid.

/

Na rust kreeg hij daarin bijval van zijn teamgenoten, maar tot een doelpunt leidde de noeste arbeid niet. Real hield de touwtjes in handen, maar een pass van Ronaldo naar de volledig vrijstaande Higuaín werd nog net geblokkeerd door Roberto Lago en een steekpass van Xabi Alonso was net te hard voor Mesut Özil om iets mee te doen. Uiteindelijk bracht een rake strafschop van Ronaldo de thuisclub in veilige haven. Gustavo Cabral bracht Özil naar de grond en vanaf de stip schoot Ronaldo hard en laag binnen.

De Portugese superster kwam daarmee weer een stap dichter bij een nieuwe mijlpaal. Na zaterdag staat hij op 121 doelpunten in de Primera División namens Real Madrid en dat is er nog maar één minder dan legende Emilio Butragueño, de nummer acht op de eeuwige ranglijst. In het slot voorkwam een zeer alerte Iker Casillas nog twee keer een doelpoging (schot en kopbal) van Celta; invaller Karim Benzema scoorde, maar deed dat in buitenspelpositie en dat zag de arbiter. De focus van Mourinho en zijn spelers verschuift nu naar de belangrijke krachtmeting tegen Borussia Dortmund in de Champions League: die staat dinsdag op het programma.

/

Málaga - Real Valladolid 2-1
Málaga behoudt de aansluiting met de topclubs in de Primera División, maar het ging zaterdagmiddag niet van een leien dakje. Voormalig Mancunian Manucho zette Real Valladolid in de negende minuut al op voorsprong. Na een half uur spelen schoot uitblinker Isco de bal op uitstekende wijze achter debutant Dani Hernández: 1-1. Na rust had Manucho de 1-2 op zijn schoen, maar doelman Willy Caballero keerde de inzet van de aanvaller uit Angola in extremis.

Voor Manucho zat het duel er na 81 minuten op, zij het ietwat discutabel. Een relatief lichte charge op Martín Demichelis betekende zijn tweede gele kaart. Tot overmaat van ramp beging collega Henrique Sereno vlak daarna een onnodige charge op Javier Saviola en mocht Joaquín van elf meter aanleggen. De aanvaller miste zijn strafschop, maar revancheerde zich enkele minuten later. Hij omspeelde Dani Hernández en tekende voor de 2-1 van Málaga, dat in La Rosaleda nog ongeslagen is.