voetbalzone

Rechter verrast op zitting tegenover Stefan de Vrij: ‘Volgende keer winnen!’

Jeroen van Poppel19 feb 2022, 07:33
Laatst bijgewerkt: 19 feb 2022, 07:33
Advertentie

Stefan de Vrij stond vrijdag in de rechtbank tegenover zijn voormalig zaakwaarnemersbureau Sports Entertainment Group (SEG). De dertigjarige verdediger eist tien miljoen euro van zijn ex-belangenbehartigers vanwege vermeend dubbelspel in zijn transfer naar Internazionale. SEG streek 7,5 miljoen euro commissie op, volgens De Vrij zonder zijn medeweten.

De Vrij verscheen vrijdag in Amsterdam om met zijn advocaat aanwezig te zijn op de zitting. De Oranje-international werd op informele wijze welkom geheten door de rechter. "Meneer De Vrij, dank voor uw komst en dat de zitting kan plaatsvinden. Volgende keer winnen van Liverpool!", doelde ze op de nederlaag van De Vrij woensdag met Inter tegen de Engelsen (0-2) in de Champions League. "Het kan nog, we geloven erin", reageerde de verdediger op de rechter.

De zaak draait om de overstap die De Vrij in 2018 maakte van Lazio naar Inter. In mei vorig jaar schreef Follow the Money al dat De Vrij bij zijn overgang niet volledig is ingelicht door SEG. Uit onderzoek van het journalistieke platform bleek dat De Vrij in de veronderstelling was dat het makelaarskantoor hem vertegenwoordigde in de onderhandelingen, maar dat het kantoor in werkelijkheid enkel namens Inter handelde. De club betaalde 7,5 miljoen euro commissie aan SEG, zonder medeweten van De Vrij. De onenigheid leidde ertoe dat De Vrij brak met SEG en zich inmiddels zakelijk laat bijstaan door Mino Raiola, die overigens geen partij is in de rechtszaak.

De Vrij vindt dat SEG 'achter zijn rug om' gehandeld heeft, maar het bureau liet vrijdag op zitting blijken zich van geen kwaad bewust te zijn. SEG beroept zich op het feit dat er geen overeenkomst was met De Vrij waarin stond dat het kantoor alleen de speler vertegenwoordigde: "Niet schriftelijk, niet mondeling en ook niet stilzwijgend." Volgens SEG is de verdediger wel degelijk op de hoogte gesteld dat het kantoor voor het werk als intermediair een flinke commissie zou gaan opstrijken. Tijdens de zitting bleek dat De Vrij dankzij zijn toptransfer de best betaalde verdediger in Italië werd. Hij strijkt bij Inter in vijf seizoenen netto 25 miljoen euro (bruto 37,5 miljoen euro) op. Dat is het vijfvoudige van zijn salaris bij Lazio.

Volgens SEG heeft De Vrij dankzij het kantoor 'een uitzonderlijk hoog' salaris gekregen. "Inter kon niet meer betalen dan 37,5 miljoen euro bruto", aldus Kees Vos, aandeelhouder van SEG, geciteerd door De Telegraaf. "Anders paste het niet in het salarishuis van Inter. En voor al het werk zou het toch niet geloofwaardig zijn als SEG helemaal zonder beloning zou optreden in deze zaak. Ja, SEG heeft geld verdiend. Het is een commercieel bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling. Er is jarenlang geïnvesteerd om uiteindelijk een transactie tot stand te brengen. Als er een deal zou komen zou er een commissie worden verlangd. Daar waren beide partijen, ook De Vrij, van op de hoogte."

"Ongeloofwaardig”, zo noemde de advocaat van De Vrij dit verweer. "Geen enkele speler op dit niveau voert onderhandelingen zonder zaakwaarnemer. Kijk, mevrouw de rechter, er staat in de brief aan de club hier duidelijk ‘mijn client’... Dat geeft toch aan dat SEG optrad namens De Vrij?" De inzet van de advocaat: in ieder geval een compensatie voor misgelopen salaris, wat neerkomt op 2 miljoen per jaar gedurende vijf jaar. De rechtbank doet op 6 april uitspraak.

Bezig met laden …