NigeriaWilliam Troost-Ekong

Reglementaire zege voor Nigeria én boete voor Libië na 'wraakactie' op vliegveld

Sam Vreeswijk26 okt 2024, 19:47
Laatst bijgewerkt: 26 okt 2024, 19:47
Advertentie

Nigeria heeft van de disciplinaire commissie van de Afrikaanse bond een reglementaire 0-3 zege toegewezen gekregen op Libië. De Super Eagles zouden eerder deze maand in en tegen Libië spelen in het kader van de kwalificatie voor de Afrika Cup, maar kwamen urenlang vast te zitten op een Libisch vliegveld.

Nigeriaanse media claimden daarop dat Libië ‘wraak’ nam. Enkele dagen daarvoor was Nigeria met 1-0 te sterk geweest voor het Noord-Afrikaanse land, en Libië claimde slecht behandeld te zijn rondom dat duel.

De vlucht van Nigeria naar Libië werd vervolgens plotseling omgeleid. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat de spelers en staf ongeveer veertien uur op een verlaten vliegveld verbleven, zonder eten, drinken en een slaapplaats.

Verschillende spelers lieten vervolgens hun onvrede blijken via sociale media. Uiteindelijk besloot de Nigeriaanse selectie weer terug naar huis te vertrekken, zonder gespeeld te hebben.

Volgens de Libische autoriteiten was er sprake van een ‘misverstand’. De disciplinaire commissie van de Afrikaanse bond heeft nu dus echter bepaald dat Nigeria juist heeft gehandeld.

Dat levert het land een reglementaire 0-3 overwinning op Libië op. Daarnaast krijgt Libië een boete van 50.000 euro.

Door de drie punten verstevigt Nigeria de koppositie in Groep D van de Afrika Cup-kwalificatie. Het land heeft nu tien punten na vier duels. Nummer twee Benin heeft zes punten, nummer drie Rwanda vijf punten en Libië blijft laatste met één punt.