voetbalzone

Rellende PSV-fans maken slechte naam: ‘Ze staan bekend als zeer gewelddadig'

Jordi Tomasowa25 okt 2023, 10:48
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 02:20
Advertentie

Franse media hebben geen goed woord over voor het wangedrag van de supporters van PSV dinsdagavond. Zo’n tweehonderd fans raakten voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen RC Lens (1-1) slaags met de politie, waarna een deel van het uitvak zich tijdens de rust van het duel opnieuw misdroeg door stoeltjes en vuurwerk naar het thuispubliek te gooien.

Bij de rellen zijn 24 mensen lichtgewond geraakt, zo meldt de Franse politie. “Het was het gevolg van wangedrag, dronkenschap en mishandeling”, schreef Le Monde. “Er is ook nog één arrestatie verricht wegens beschadiging van een politievoertuig."

Volgens de krant werden er nog speciale hulpmiddelen ingezet voor de angst ten aanzien van de PSV-supporters. “Het stadsbestuur van Lens zette drones in om de situatie in de stad te monitoren. Mede daardoor kon er snel gehandeld worden bij de vechtpartijen en confrontaties die zich voordeden in het centrum.”

Le Parisien schrijft dat de genomen maatregelen zelfs vergeleken werden met die tijdens een ‘grote aanval op de stad'. De autoriteiten in Lens rekenden vooraf op 'bijna tweeduizend Nederlandse aanhangers, van wie ongeveer vijfhonderd hooligans'. Vandaar dat de Champions League-wedstrijd geclassificeerd werd als zeer risicovol.

Voor L’Équipe kwamen de rellende PSV-fans niet als een verrassing. “Het Nederlandse voetbal wordt regelmatig geconfronteerd met problemen van geweld tussen supporters: eind september werd De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord na een klein uur spelen in Amsterdam definitief stopgezet vanwege het gooien van rookbommen op het veld, voordat er incidenten plaatsvonden buiten het stadion.”

RMC Sport kijkt eveneens niet op van het wangedrag van de supporters van PSV. “Deze wedstrijd was vooraf al geclassificeerd als zeer risicovol”, schrijft de krant. “Bij de politie bestond grote angst voor excessen in de stad. Vanaf maandagavond waren in de straten van Lens op bepaalde plaatsen in de stad politie- en rijkspolitiepatrouilles zichtbaar, een uitzonderlijke en zeldzame situatie.”

“Nadat de loting voor de Champions League was geweest, hebben de veiligheidsdiensten deze wedstrijd als riskant bestempeld', vervolgt RMC Sport. “De fans van deze Nederlandse club staan bekend als zeer gewelddadig."

Bezig met laden …