RKC beëindigt recordreeksen NEC en dringt top acht binnen

Erik van Dam08 dec 2012, 19:35
Laatst bijgewerkt: 08 dec 2012, 19:35

RKC Waalwijk is geklommen van plaats elf naar plaats acht. Het team van Erwin Koeman boekte zaterdag thuis de vijfde zege van het seizoen: het werd 2-0 tegen NEC na goals van Cuco Martina en Florian Jozefzoon. NEC scoorde tot zaterdag al twaalf duels op rij en dat was een record, maar wist die goede reeks nu niet te vervolgen. Ook Melvin Platje, de laatste drie duels telkens goed voor een treffer, zag zijn recordreeks eindigen in Waalwijk. NEC kan dit weekend echter door niemand gepasseerd worden: de voorsprong op Heracles Almelo was al vier punten.

/

Vorig seizoen rekende RKC op eigen veld af met NEC door een goal voor en na rust: zaterdag kwamen de Waalwijkers op de valreep opnieuw tot scoren in de eerste helft. Het duurde tot de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd, voor Cuco Martina van buiten ‘de zestien’ een schot loste dat via Rens van Eijden afketste en Gábor Babos verraste. Tot dat moment waren beide elftallen redelijk in evenwicht geweest en droop de klasse er niet bepaald vanaf in het Mandemakers Stadion. RKC noteerde iets meer kansen.

Sander Duits loste een schot dat over ging, Jozefzoon kwam net niet bij een lage pass van Teddy Chevalier en de Fransman zelf bracht Babos even van zijn stuk met een lastige bal. NEC was het gevaarlijkst geworden via Kevin Conboy: hij kopte een vrije trap van Leroy George in de handen van Jeroen Zoet. De Nijmegenaren hadden Ryan Koolwijk weer terug na een schorsing, maar de dit seizoen vaak bepalende middenvelder wist zijn stempel niet op het spel te drukken. Waar verwacht werd dat NEC in de tweede helft vijandiger zou opereren, was het Koemans elftal dat verzorgder voetbal speelde.

RKC oogde sterker dan voor rust en kreeg kansen op de 2-0, maar Robert Braber en Ard van Peppen rondden hun kansen niet af. Dat was mede te danken aan Babos, de beste man bij NEC. Alex Pastoor zag het allemaal hoofdschuddend aan en besloot na een uur al zijn wissels in één keer door te voeren. Het sorteerde echter niet het gewenste effect. Zoet liet zijn defensie nog wel even schrikken door onder een bal van de zijkant door te gaan, maar Duits bracht redding. Tien minuten voor het einde counterde Jozefzoon zijn team zelfs naar de verdiende 2-0.